Kunstenaar Maqbool Fida Husain overleden

De in eigen land controversiële kunstenaar MF Husain (95) is vandaag, in een ziekenhuis te Londen, overleden. Hoewel Husain vanwege bedreigingen al geruime tijd niet meer in India woonde, was hij wel de beroemdste kunstenaar van het land. Hij stond dan ook wel bekend als ‘de Picasso van India’. Ook buiten India was Husain een populaire kunstenaar. Zo werd enkele jaren geleden tijdens een veiling bij Christie’s ruim 1 miljoen betaald voor één van zijn werken.

De reden dat MF Husain in eigen land bekend stond als een controversiële kunstenaar, was omdat hij regelmatig naakte Hindu-godinnen schilderde. Dit leverde hem talloze doodsbedreigingen op en er werd door een radicale Hindu-groepering een beloning van ruim 10 miljoen dollar uitgeloofd aan degene die hem zou vermoorden. Husain zelf zei hierover: “Art is dangerous, if art is not dangerous, it is not art”. Vanwege de bedreigingen verhuisde Husain in 2006 naar Qatar en werd daar in 2010 zelfs staatsburger.

Tijdens de India Art Sumit eerder dit jaar werd er werk van hem tentoongesteld. Dit leidde toen tot zo veel ophef, dat de werken vervolgens werden verwijderd. Nadat de politie de veiligheid van de werken garandeerde, werden de werken alsnog tentoongesteld.

Lees ook:Kunstenaars overleden in 2011
Lees ook:Fundamentalisten vernielen Piss Christ van Andres Serrano
Lees ook:Kunstenares Leonora Carrington overleden
Lees ook:Schilderij van Qi Baishi brengt $65 miljoen op
Lees ook:Recordbedrag voor Rembrandt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>