Kunstenaars overleden in 2011

Vliegtuig met ontwerp van Rizzi

Gisteren werd bekend gemaakt dat de Amerikaanse Popart kunstenaar James Rizzi in de nacht van zondag op maandag is overleden. Rizzi begon ooit als Street Artist maar werd vooral bekend om zijn cartooneske stijl en zijn bijzondere sculpturen. Hoewel hij fans van over de hele wereld  had, kreeg hij in Duitsland misschien nog wel de meeste erkenning voor zijn werk. Zo werd hij onder andere gevraagd om postzegels te ontwerpen en werd er vorig jaar een school naar hem vernoemd. Aangezien er in 2011 nog meer bekende en minder bekende kunstenaars overleden, wilde ik op dit moment nog even bij een aantal stilstaan.

Mieke van de Voort (1972-2011)

Mieke van de Voort is in januari van dit jaar overleden. Ze was een typische interdisciplinaire kunstenaar, die samenwerkte met wetenschappers, die foto’s en sculpturen maakte, maar bijvoorbeeld ook workshops organiseerde. Voor veel van haar kunstwerken nam Van de Voort historische gebeurtenissen als aanleiding. Zo reconstrueerde ze in 2008, in het kader van de Shanghai Biënnale, de tocht die de radicale communist Henk Sneevliet in 1921 door China maakte. „Geschiedenis is een abstractie”, zei ze eens in een interview. „Ik wil begrijpen hoe de realiteit in elkaar steekt.”(Bron: Sandra Smallenburg via NRC cultuurblog)

Dennis Oppenheim, Device to root out evil, Vancouver, Canada

Dennis Oppenheim (1938-2011)

De Amerikaanse kunstenaar Dennis Oppenheim is in januari van dit jaar in New York overleden aan leverkanker. Oppenheim was een veelzijdige kunstenaar die zich vooral in de jaren ’60 en ’70 bezighield met conceptuele kunstvormen als ‘land- art’ en ‘body- art’, waardoor hij veel bekendheid genoot.

Leonora Carrington (1917-2011)

De Britse kunstenares Leonora Carrington is in mei overleden en werd door veel mensen gezien als de laatst overgebleven ‘originele surrealist’. Ze had een affaire met Max Ernst en ging om met beroemde surrealisten als Bunuel, Dalí, Man Ray en Breton.

 

Cy Twombly, The Rose (III) © epa

Maqbool Fida Husain (1938-2011)

De in eigen land controversiële kunstenaar MF Husain overleed in juni 2011. Hoewel Husain vanwege bedreigingen, omdat hij regelmatig naakte Hindu-godinnen schilderde, al geruime tijd niet meer in India woonde, was hij wel de beroemdste kunstenaar van het land. Hij stond ook wel bekend als ‘de Picasso van India’. Husain zelf zei hierover: “Art is dangerous, if art is not dangerous, it is not art”.

Cy Twombly (1928-2011)

De Amerikaanse schilder Cy Twombly overleed in juli 2011 op 83 jarige leeftijd. Twombly stond bekend om zijn abstracte werken waarin hij schilderkunst met tekentechnieken combineerde, en onder meer woorden en graffiti gebruikte. Cy Twombly wordt meestal in één adem genoemd met de Amerikaanse kunstenaars Jasper Johns en Robert Rauschenberg, die hij in de jaren vijftig als student in New York ontmoette. (Bron: Volkskrant)

Lucian Freud (1922-2011)

Kunstwerk van Frank van der Weide

De Britse schilder Lucian Freud, en kleinzoon van Sigmund Freud, overleed in juli. Freud stond bekend om zijn realistische schilderstijl, dat hij toepaste in talloze portretten en naakten. Sandra Smallenburg van het NRC schreef dat Freud niet aan idealiseren deed. Freud zei zelf ook “Je moet niet toegeven aan je onderwerp, dat is een recept voor slechte kunst.”

Frank van der Weide (1954-2011)

De Arnhemse beeldend kunstenaar Frank van der Weide is in augustus van dit jaar op 57-jarige leeftijd overleden. Het zoeken naar de waarheid loopt als een rode draad door zijn werk. Ook stelde hij medische missers aan de kaak, door grote indringende portretten te maken van beschadigde mensen. Martin Pieterse noemt hem “De Aardigste Man van Arnhem, maar ook een felle donder als het om principes ging. Hoogstaand filosoof met kwast en tekenstift.”  (Bron: De Gelderlander)

 

Floris Meydam, Glaswerk in het Nationaal Glasmuseum in Leerdam. ANP

Floris Meydam (1919-2011)

Glaskunstenaar Floris Meydam overleed in september op 91-jarige leeftijd in zijn woonplaats Leerdam. Meydam werkte lange tijd als hoofdontwerper van de Glasfabriek Leerdam, waar hij in 1935 in dienst was getreden. Later werkte hij als onafhankelijk glaskunstenaar. Meydam werkte later als onafhankelijk glaskunstenaar en werd volgens Glas Galerie Leerdam als één van de belangrijkste glasontwerpers van ons land beschouwd. (Bron:PZC)

Richard Hamilton (1922-2011)

De Britse kunstenaar Richard Hamilton, die door velen ook wel als de grondlegger van de Pop art wordt gezien, overleed in september op 89 jarige leeftijd. De Britse krant The Guardian noemt Hamilton de meest invloedrijke Britse kunstenaar van de 20e eeuw.

 

Helen Frankenthaler, Hurricane Flag © EPA

John Chamberlain (1927-2011)

In december overleed de Amerikaanse kunstenaar John Chamberlain die bekend staat om de sculpturen die hij met autowrakken maakte. Met schrootafval vatte hij het abstract expressionisme van een kunstenaar als Willem de Kooning in opvallende sculpturen.

Helen Frankenthaler (1928- 2011)

Afgelopen dinsdag werd nog bekend gemaakt dat kunstenares Helen Frankenthaler op 83 jarige leeftijd is overleden. Frankenthaler werd bekend met haar doeken met grote kleurvlakken, een stijl die later color field painting werd genoemd, en wordt gezien als een belangrijke vertegenwoordiger van het abstract expressionisme (een stroming waar onder andere werken van Jackson Pollock, Willem de Kooning en Mark Rothko toe worden gerekend). (Bron:Knack)

Lees ook:Richard Hamilton (1922-2011) overleden
Lees ook:Kunstenaar Maqbool Fida Husain overleden
Lees ook:Lucian Freud overleden
Lees ook:Kunstenaar Carel Visser overleden
Lees ook:Walasse Ting overleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>