Kunstenares Leonora Carrington overleden

Het Conaculta, de Mexicaanse Nationale raad voor kunst en cultuur, heeft gisteren bekend gemaakt dat de Britse kunstenares Leonora Carrington  woensdagavond is overleden aan een longontsteking. Leonora Carrington (94) werd door veel mensen gezien als de laatst overgeblevene van de ‘originele surrealisten‘.  Haar werken werden onder andere tentoongesteld in het MoMA, Centre Georges Pompidou, Musée Picasso en het Metropolitan Museum.

Leonora Carrington werd op 6 april 1917 geboren in Lancashire (Engeland) maar woonde al vanaf 1942 in Mexico, een land dat door André Breton werd omschreven als “het Surrealistische land”. Carrington werd omarmd door de surrealisten toen ze een hartstochtelijke affaire met de Duitse kunstenaar Max Ernst had (eind jaren dertig). Op het moment dat ze Max Ernst ontmoette was deze 26 jaar ouder en reeds getrouwd, toch weerhield dit alles haar er niet van om bij hem in te trekken in Parijs. Hier ontmoette ze onder andere Picasso,Buñuel, Dalí, Man Ray, Miró en Breton.

Nadat Ernst bij het uitbreken van de tweede wereldoorlog eerst door de Fransen werd gearresteerd omdat hij een Duitser in Frankrijk was en vervolgens door de Duitsers omdat hij “entartete kunst” maakte, stond Carrington er alleen voor.

Na een zenuwinzinking en opname in een psychiatrisch ziekenhuis vluchtte ze via Portugal naar de Verenigde Staten. Dit deed ze door asiel aan te vragen bij het Mexicaanse consulaat. Deze werd toegewezen omdat ze trouwde met een vriend van Picasso, de Mexicaanse diplomaat Renato Ludoc. Samen met hem ontvluchtte ze de oorlog in Europa en namen ze de boot naar New York. Omdat Ludoc echter terug moest naar Mexico gingen ze kort na de aankomst in de VS alweer door.

In Mexico gingen de twee vervolgens als vrienden uit elkaar. Carrington trouwde een paar jaar later met Csizi Weisz, een Hongaarse Surrealist. In Mexico raakte ze vervolgens bevriend met onder andere Frida Kahlo en Remedios Varo. Hier wordt ze inmiddels ook gezien als een van de belangrijkste  kunstenaressen. Mooi is ook de uitspraak van Salvador Dalí, die haar “de belangrijkste vrouwelijke kunstenaar” noemde.

Meer over haar leven is onder andere hier te vinden. Deze website wordt door haar zoon bijgehouden. Voor een lijst met tentoonstellingen van haar werken kun je hier kijken. (Bron: BBC,FOX, Telegraph, Washington Post en Reuters)

Lees ook:Kunstenaars overleden in 2011
Lees ook:Soumaya Art Museum geopend
Lees ook:Kunst app van de week: iCubist
Lees ook:Kunst app van de week: Museu Picasso
Lees ook:Oostenrijkse kunstenares Maria Lassnig overleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>