Gouden Leeuw voor Duits Paviljoen

De Biënnale van Venetië (een tweejaarlijkse belangrijke internationale kunstmanifestatie) is gisteren voor het publiek geopend. In verschillende landenpaviljoens zijn er kunstwerken van nationaal geselecteerde kunstenaars van juni tot november te bezichtigen. Elke editie worden er ‘Gouden Leeuwen’ en een ‘Zilveren Leeuw’ uitgereikt voor verschillende categorieën. Het Duitse Paviljoen heeft tijdens de opening van deze 54ste editie van de Biënnale van Venetië de Gouden Leeuw voor de beste nationale bijdrage gewonnen.

Het Duitse Paviljoen. Eine Kirche der Angst vor dem Fremden in mir, 2011. Model (c) Thomas Goerge, Christin Berg. Foto: Roman Mensing, artdoc.de in Zusammenarbeit mit Thorsten Arendt

Christoph Schlingensief (theater-, opera- en filmregisseur) heeft de inrichting van het Duitse Paviljoen ontworpen. Doordat Schlingensief afgelopen augustus is overleden, presenteerde curator Susanne Gaensheimer het project. Er hebben maar liefst 89 landenpaviljoens meegedongen met de Gouden Leeuw voor de beste nationale bijdrage, met elk een eigen presentatie van het thema “ILLUMInazione- ILLUMInations”. Anselm Kiefer werd door het Duitse blad Bild overigens onofficieel benoemd tot ‘Gouden Partyleeuw’.

De Amerikaanse Christian Marclay kreeg de Gouden Leeuw voor ‘beste kunstenaar’. Van 83 deelnemers die zich door het thema lieten inspireren, won Marclay met het werk The Clock. De Zilveren Leeuw is uitgereikt aan een veelbelovende jonge kunstenaar van de ILLUMInations tentoonstelling, Haroon Mirza uit Groot-Brittannië. Bovendien kreeg het landenpaviljoen van Letland een bijzondere vermelding alsmede de Zweedse kunstenares Klara Lidén met het werk Untitled (Trashcan) uit 2011.

Een foto van de lichtinstallatie Tentacle Thought van Navid Nuur (winnaar Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2010), dat onder andere in De Hallen te Haarlem te zien was, is als beeldmerk van International Art Exhibition “ILLUMInazioni- ILLUMInations” gekozen.

Nederlands Paviljoen, Opera Aperta / Loose Work, Scene, 2011. Courtesy of: Dutch Pavilion participants, Mondriaan Foundation

Het Nederlands Paviljoen is mede door curator Guus Beumer omgebouwd in het model van een theater, hij werd hierbij geïnspireerd door het paviljoen dat architect Gerrit Rietveld ooit bouwde voor de Biënnale van Venetië. De Nederlandse kunstenaars die hieraan hebben meegewerkt zijn: Barbara Visser, Ernst van der Hoeven, Herman Verkerk, Johannes Schwartz, Joke Robaard, Maureen Mooren, Paul Kuipers, Sanneke van Hassel, Yannis Kyriakides en Alexander van Slobbe zal een openingsperformance  uitvoeren. Voor meer informatie over het Nederlands Paviljoen kun je hier kijken.  (Bron: Labiennale.org, Focus, Bild, Nieuwsbank en De Hallen)

Lees ook:Biënnale van Venetië druk bezocht
Lees ook:MoMA koopt werk van Christian Marclay
Lees ook:Fiona Tan in Nederlands paviljoen (video)
Lees ook:Nederlandse jury Biënnale Venetië zoekt naar afgevaardigde namens Nederland
Lees ook:Fiona Tan goed ontvangen in Venetië

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>