Fiona Tan goed ontvangen in Venetië

Videokunstenares Fiona Tan werd goed ontvangen op de kunstbiënnale in Venetië. Haar werk was een van de hoogtepunten van de 53ste biënnale, schreef bijvoorbeeld de Britse kunstcritica Laura Cumming in The Observer. Het is dan ook onterecht dat ze buiten de prijzen is gevallen, meende Vlaming Geert Van der Speeten van De Standaard.

Fiona Tan vertegenwoordigde Nederland in 2009 op de Biënnale van Venetië, waar dat jaar liefst 77 landen hun beste kunstenaars naar voren schoven. Fiona Tan toonde in het Nederlandse paviljoen drie werken, waaronder haar nieuwste video-installatie Disorient. Een voorproefje van dit bijzondere kunstwerk kun je zien op haar website (klik rechtsonder op haar site op link Video).

Fiona Tan mixt in Disorient actuele beelden uit Azië met oude citaten uit Marco Polo’s The Travels.  “Het oude, ook al is het vertekend en verdraaid, kan onverwachte, waardevolle inzichten in het huidige, het nieuwe bieden”, zegt Tan in een publicatie van de Mondriaan Stichting, die samen met curator Saskia Bos verantwoordelijk is voor het Nederlandse paviljoen. “Het gebrek aan begrip voor andere culturen en samenlevingen, de onwil van mensen om zich te verdiepen in en te leren over andere gebruiken en andere religies is vandaag de dag nog net zo relevant en tragisch als zevenhonderd jaar geleden.”

Fiona Tan ziet raakvlakken tussen haar leven en dat van Marco Polo, die ook al jong aan het reizen sloeg. De kunstenares is geboren in Indonesië en opgegroeid in Australië. Ze woont sinds twintig jaar in Nederland, waar ze studeerde aan de Rietveld Academie. Ze noemt zichzelf “a professional foreigner”, “met een identiteit die gedefinieerd wordt door datgene wat ik niet ben”.

.

Het werk van Marco Polo kwam pas recent op haar pad. “De jonge Marco intrigeert me, maar ergert me ook”, zegt Tan. “Hij belichaamt in veel opzichten de ideale reiziger: hij is geen krijgsman of politicus, hij heeft geen doel, geen uiteindelijke bestemming. Ik doe mijn best om de toekomst voor me te zien voorbij de beperkende tweedeling van Oost en West, die altijd Oost versus West impliceert.”

Haar drie video’s DisorientRise and Fall en Provenance waren tot 22 november 2009 te zien in het Nederlandse paviljoen van La Biennale di Venezia. Ook fragmenten uit haar andere werk staan hier online.

Lees ook:Fiona Tan in Nederlands paviljoen (video)
Lees ook:Biënnale van Venetië druk bezocht
Lees ook:Fiona Tan toont Disorient in Arnhem
Lees ook:herman de vries, to be all ways to be in Venetië
Lees ook:Gouden Leeuw voor Duits Paviljoen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>