Nederlandse jury Biënnale Venetië zoekt naar afgevaardigde namens Nederland

Het Nederlands Paviljoen FOTO: Rob Docter via Mondriaanfonds

Het Nederlands Paviljoen FOTO: Rob Docter via Mondriaanfonds

De Nederlandse juryleden voor de 56e Biënnale van Venetië zullen deze week gaan bepalen welke kunstenaar afgevaardigd zal worden namens Nederland. Dat heeft juryvoorzitter Birgit Donker laten weten in een blog op de site van het Mondriaanfonds. Donker vormt samen met Hester Alberdingk Thijm, Saskia Bos, Aernout Mik en Martijn van Nieuwenhuyzen de jury. 

Eerder al maakte de jury een voorselectie uit de 56 plannen die waren binnen gekomen na een open oproep. Dat was in maart dit jaar. Bij de voorselectie werd gelet op de kwaliteit van de kunstenaar en het oeuvre van de kunstenaar, de reputatie van de curator, de meerwaarde van de samenwerking tussen kunstenaar en curator en de relevantie en de verrassing van het voorstel. De kunstenaars die uit de voorselectie kwamen zijn Frédérique Bergholtz met meerdere kunstenaars, Colin Huizing en Cees de Boer met Herman de Vries, Hripsimé Visser en Bart Rutten met Rineke Dijkstra, Roel Arkesteijn met Ellen Gallagher en Xander Karskens met Erik van Lieshout.

Toen de voorselectie in maart bekend werd, hebben de kunstenaars dus een paar maanden de tijd gehad om hun plannen verder uit te werken. De uitgewerkte plannen zullen weer beoordeeld worden op de eerder genoemde criteria. Nederland heeft de open inschrijving door tandems van curatoren en kunstenaars voor de tweede keer uitgevoerd. Frankrijk heeft dit voorbeeld gevolgd. Via open inschrijving kwamen in Frankrijk 35 voorstellen binnen, waarvan er twee naar de laatste ronde doorgingen: Tatjana Trouvé en geluidskunstenaar Céleste Boursier-Mougenot. Hoewel de eerste vooraf als favoriet werd genoemd en gezien, werd uiteindelijk Boursier-Mougenot gekozen. Boursier- Mougenot maakte onder meer de installatie ‘From here to ear’: een ruimte gevuld met elektrische gitaren en vogeltjes die geluid maken door zelf te zingen en door op de gitaren te hippen.

De Belgische inzending is ook reeds bekend. Vincent Meessen mag zijn land vertegenwoordigen tijdens de 56e Biënnale van Venetië. De 56e Biënnale van Venetië voor Beeldende Kunst vindt plaats van 9 mei tot 22 november 2015. Tijdens de vorige editie in 2013 werd Mark Manders namens Nederland gestuurd, begeleid door curator Lorenzo Benedetti.

Lees ook:Herman de Vries mag naar Biënnale van Venetië
Lees ook:Kunst app van de week: Christie’s Biennale Guide
Lees ook:Biënnale van Venetië druk bezocht
Lees ook:Fiona Tan in Nederlands paviljoen (video)
Lees ook:Fiona Tan toont Disorient in Arnhem

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>