Groninger Museum onderzoekt twistappel

Het Groninger Museum onderzoekt het schilderij Vogel van Karel Appel naar aanleiding van de geruchten dat het vals zou zijn. Kunsthandelaar Nico Delaive heeft ontdekt dat de Groningse Vogel als twee druppels water lijkt op l’Oiseau, een schilderij dat Karel Appel in 1951 maakte.

De Groningse Vogel is vals, zei Delaive zaterdag in NRC Handelsblad. Welnee, reageerde de zoon van de vorige eigenaar in het NOS Journaal. Mogelijk schilderde Appel begin jaren vijftig zelf de kopie, omdat hij niet het origineel wilde afstaan.

Tijd dus voor een onderzoek. Het Groninger Museum heeft de Karel Appel Foundation en ook kunsthandelaar Delaive uitgenodigd aan het onderzoek mee te werken.

Vogel wordt vanaf nu weer in het Groninger Museum getoond. Opmerkelijk genoeg hing het museumbezit de afgelopen tijd niet in het museum, maar bij een particulier.

Museumdirecteur Kees van Twist zou graag l’Oiseau naast de teruggekeerde Vogel hangen. Daarvoor is de medewerking nodig van de Libanese verzamelaar die het dit jaar voor 350 duizend euro van kunsthandelaar Delaive kocht.

Lees ook:‘Valse Appel in Groninger Museum’
Lees ook:Appel-portret Rudi Fuchs in Van Abbe
Lees ook:Rijksmuseum koopt Karel Appel
Lees ook:Werken Karel Appel reizen overzees naar The Philips Collection
Lees ook:Karel Appel Foundation schenkt laat werk Appel aan Stedelijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>