Appel-portret Rudi Fuchs in Van Abbe

Portret van Rudi Fuchs - Karel Appel

Karel Appel maakte in 2005 dit portret van Rudi Fuchs. Het schilderij werd donderdagmiddag onder het toeziend oog van Fuchs aan een wand van het Van Abbemuseum gehangen.

Appel vervaardigde het schilderij een jaar voor zijn dood, een periode waarin hij experimenteerde met het gebruik van tl-buizen. Portret van Rudi Fuchs maakt deel uit van een reeks kunstwerken met tl-buizen, waaronder vijf erotisch getinte schilderijen.

Van Abbe-directeur Charles Esche is enthousiast over de nieuwste aanwinst in zijn museum: “Wij zijn erg blij dat we een van de laatste schilderijen van Appel in de collectie kunnen opnemen.”

Portret van Rudi Fuchs - Karel Appel

Het was de wens van Karel Appel dat het schilderij in overleg met Rudi Fuchs naar een museum zou gaan. De keuze viel op het Van Abbemuseum, waar Fuchs van 1975 tot 1987 directeur was, en dus niet op het Haags Gemeentemuseum, dat hij tussen 1987 en 1993 leidde, en ook niet op het Stedelijk Museum, waar hij van 1993 tot 2003 de scepter zwaaide.

Rudi Fuchs had een goede band met Appel en stelde diverse Appel-exposities samen, waaronder de overzichtstentoonstelling Ik wou dat Ik een Vogel was in 1990 in het Haags Gemeentemuseum.

.

.

.

Lees ook:Karel Appel Foundation schenkt laat werk Appel aan Stedelijk
Lees ook:Stofontwerpen van Karel Appel in Gemeentemuseum Den Haag
Lees ook:Rijksmuseum koopt Karel Appel
Lees ook:Werken Karel Appel reizen overzees naar The Philips Collection
Lees ook:Kunstenaar Ben Akkerman overleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>