Werken Karel Appel reizen overzees naar The Philips Collection

karel appel philips collectionHet eerste Amerikaanse museum van Moderne Kunst in Washington The Phillips Collection heeft zeven werken van Karel Appel verworven. Het gaat om vijf schilderijen en twee sculpturen. De werken zijn via de Karel Appel Foundation in Amsterdam verkregen.

Volgens directeur Dorothy Kosinski wordt met de werken de collectie van na-oorlogse Europese kunst sterk uitgebreid. De werken zijn verkregen naar aanleiding van het onderzoek Karel Appel: A Gesture of Color (Paintings and Sculptures, 1947-2004), dat verricht is naar het werk van de schilder. Dit onderzoek en de werken zijn te zien in het Phillips vanaf 17 juni tot en met 18 september. De expositie en de verkregen werken geven een volledige indruk van het werk van Karel Appel, aangezien de werken een tijdspanne van meer dan 50 jaar overbruggen. De vijf schilderijen, waaronder Red Signs (1948), Woman with Flowers No. 1 (1963) en Landscape with Wheel (1980), zijn kenmerkend voor de kunstbeweging Cobra, die Appel samen met zijn collega-kunstenaars opzette. De werken zijn illustratief voor de dik aangebrachte primaire kleuren en de sterk figuratieve inhoud van de schilderijen. Een van de sculpturen betreft De Olifant uit 1950. Dit werk zal voor het museum gepresenteerd worden en is één van de werken van Appel die deel uit zullen maken van de permanenten collectie van het Phillips Museum.

Volgens Dorothy Kosinski is The Phillips Collection erg dankbaar voor de genereuze gift van Harriet Appel en de Karel Appel Foundation in Amsterdam. “De schilderijen en sculpturen zijn een belangrijke toevoeging aan de collectie van het museum met de werken van deze 20e-eeuwse meesterschilder.”

BRON: Persbericht The Philips Collection

Lees ook:Sotheby’s veilt Karel Appel
Lees ook:Karel Appel Foundation schenkt laat werk Appel aan Stedelijk
Lees ook:Geboortehuis Karel Appel opgeknapt
Lees ook:Op geboortedag Karel Appel open huis
Lees ook:Rijksmuseum koopt Karel Appel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>