Van Abbemuseum viert 25 jaar Russische kunstenaarsboeken

DeMetamorfose_AleksandrStrojlo_Anzeichen-des-Winters_1990 CREDITS: Collectie LS Collectie Van Abbemuseum

DeMetamorfose_AleksandrStrojlo_Anzeichen-des-Winters_1990 CREDITS: Collectie LS Collectie Van Abbemuseum

Het Van Abbemuseum in Eindhoven houdt vanaf 13 mei een heuse bibliotheektentoonstelling onder de naam ‘De metamorfose’. Deze tentoonstelling toont een uitgebreide selectie van de Russische kunstenaarsboeken uit de LS-collectie van het Van Abbemuseum uit de periode 1989-2013. De metamorfose laat de wisselwerking tussen genres in de Russische boekkunst zien en laat zien hoe een aantal Russische kunstenaars de afgelopen 25 jaar creatief is omgegaan met het boek. De opening van de tentoonstelling is op zondag 11 mei om 15.00 uur in de bibliotheek van het Van Abbemuseum, waarna vanaf 13 mei tot en met 31 juli een en ander valt te bekijken.

De LS-collectie van het Van Abbemuseum werd rond 1990 opgestart als een particuliere verzameling. Kunsthistorici Albert Lemmens en Serge Stommels brachten voor hun studie over 20-eeuwse Russische kunst hun eigen studiebibliotheek bijeen. De collectie was in de eerste plaats bedoeld om aan voldoende achtergrondinformatie te komen. Tijdens het verzamelen bleek dat veel boeken in Rusland, anders dan bijvoorbeeld in Nederland, door bekende kunstenaars waren vormgegeven en geïllustreerd. Het waren daardoor kunstwerken op zich geworden. De kunstboeken werden daardoor echte boekkunst. In de loop van 25 jaren zijn er in de collectie een aantal zwaartepunten ontstaan. Naast de Russische kinderboeken is dat onder meer het Russische kunstenaarsboek.

Wat kunt u verwachten van de boeken? Centraal staat onder meer de ambachtelijke kwaliteit in de afwerking van de boekwerken. Daarnaast hebben sommige werken een experimenteel karakter waarbij aan de klassieke functie van het boek wordt getornd. Een ander kenmerk is de belangstelling van veel Russische kunstenaars voor de interactie tussen object en taal. De kunstenaars voor de boeken maken ook vaak gebruik van het ‘objet trouvé’ op, het gevonden voorwerp. Teksten, woorden, illustraties en objecten worden behandeld op een manier die hen volledig transformeert tot iets nieuws.

Wilt u zelf ervaren hoe de boeken met Russische roots er uit zien? Ga dan vooral naar het Van Abbemuseum, u zult niet teleurgesteld worden.

Lees ook:De kunst van de outsiders
Lees ook:De Collectie Wilploo brengt Kunst uit Huis
Lees ook:Toon je portfolio in het Van Abbemuseum
Lees ook:Scholieren exposeren in jubilerend Van Abbemuseum
Lees ook:Stedelijk Museum krijgt schenking Coosje van Bruggen en Claes Oldenburg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>