De kunst van de outsiders

Een van de 'solitary creations' CREDITS: Solitary Creations, Lecturis

Een van de ‘solitary creations’ CREDITS: Solitary Creations, Lecturis

Je hebt kunstenaars en je hebt kunstenaars. De één profileert zich graag als een kunstenaar, de ander profileert zich liever als een artistiek talent die de creativiteit buiten de kaders en het zicht van het reguliere kunstcircuit ontplooit. Deze kunstenaars komen in bod in het boek Solitary Creations.

Solitary Creations presenteert het werk van 50 belangrijke ‘kunstenaars’ uit Collectie De Stadshof. Aan bod komen zowel internationaal beroemd geworden scheppingen van outsiderkunst (een paraplu voor art brut, naive art, visionaire en fantastische kunst) als ontdekkingen, verborgen artistieke pareltjes die een podium verdienen. Het boek toont een scala van spontane en eigenwijze artistieke creaties, een categorie die altijd en overal bestaat, onafhankelijk van de heersende cultuur en modes. Prachtige voorbeelden van deze kunst, vrijwel altijd van de hand van onstuitbare, vaak obsessieve, autodidacten. Bijzondere facetten van deze kunstwerken zijn het unieke handschrift van de maker, de ongebruikelijke materialen, de overvolheid van het beeld die speciaal voor dit boek tot in detail zijn gefotografeerd.

De schrijvers van het boek zijn Frans Smolders, Liesbeth Reith en Jos ten Berge. Frans Smolders is kunsthistoricus en sinds 1994 als bestuurder en conservator betrokken bij Collectie De Stadshof. Liesbeth Reith was in 1984 de initiatiefneemster van de collectie naïeve en outsiderkunst in Nederland en is tot aan de dag van vandaag spin in het web. Jos ten Berge is kunsthistoricus, docent kunstgeschiedenis aan de VU Amsterdam en voorzitter van Stichting Collectie De Stadshof.

Hoogtepunten uit Collectie De Stadshof zijn permanent te zien in Museum Dr. Guislain in Gent. Najaar 2014 is een deel van de collectie te zien in de Parijse Halle Saint Pierre. Het boek Solitary Creations omvat 320 pagina’s en kost 39,95 euro. Het ISBN is 978-94-6226-047-4. Het boek is een uitgave van Lecturis, in samenwerking met Stichting Collectie De Stadshof.

Lees ook:Maak kennis met Frans Hals, het fenomeen
Lees ook:Joost van den Toorn exposeert met outsiders
Lees ook:Louis Couperus Museum heeft primeur met tekeningen Bernard Reith
Lees ook:Gechilderde gevoelens in de Gouden Eeuw
Lees ook:Frans Hals in het Metropolitan Museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>