75 jaar Van Abbemuseum

Het begon allemaal in 1936 met de schenking van een museumgebouw (inclusief een exploitatie- en aankoopbudget) aan de gemeente Eindhoven door sigarenfabrikant Henri van Abbe. In het kader van 75 jaar Van Abbemuseum zullen drie tentoonstellingen onder de algemene noemer “Vanuit Hier- Out of here” aankomend weekend van start gaan. De drie tentoonstellingen, ‘For Eindhoven’- The City as Muse, En op zondag vieren we Vrijdag en The Collectors Show, belichten vanuit diverse invalshoeken de band dat het museum heeft met kunstenaars en verzamelaars uit de stad Eindhoven en de regio.

 

Charline von Heyl,Black Stripe Mojo, 2009. Collectie/ collection Vinken

Het Van Abbemuseum staat bekend om zijn tentoonstellingen met internationale hedendaagse kunstwerken, die het museum met behulp van kunstenaars, verzamelaars, kunstliefhebbers en overheden al 75 jaar tot stand heeft kunnen brengen. Daarom presenteert het museum tijdens de tentoonstelling ‘For Eindhoven’- The City as Muse kunstwerken van internationale kunstenaars in Eindhoven en Noord-Brabant die in opdracht van het museum zijn ontstaan of door het museum zijn geïnitieerd. Deze kunstenaars lieten zich dikwijls ook door de stad Eindhoven inspireren tijdens hun creatieproces.

Dick Verdult, Fuck you Dolphins, 2011. Foto/ photo:Peter Cox

De tentoonstelling En op zondag vieren we Vrijdag is gericht op het werk van een zeer eigenzinnige Eindhovense kunstenaar: Dick Verdult. Zijn werk weerspiegelt zowel de lokale ‘Eindhovense cultuur’ als internationale invloeden. Een vriend van Verdult omschreef zijn werk eens als “Alles wat iedereen kan, is van Dick Verdult” en zelf zegt Verdult: “Niets is wat je niet herkent”. Ook worden verzamelaars uit de regio en de rijkdom van hun privécollecties onder de aandacht van de bezoekers gebracht met The Collectors Show. Regionale kunstliefhebbers (of mecenassen) hebben in de geschiedenis van het museum namelijk een belangrijke rol gespeeld omdat zij de groei van het museum mogelijk hebben gemaakt.

Deze tentoonstellingen zullen op zaterdag 3 september met speeches van directeur Charles Esche en acteur Frank Lammers geopend worden. Bovendien worden er op die dag gratis rondleidingen gegeven. De tentoonstellingen die onder het Vanuit Hier- Out of Here project vallen, zijn nog tot en met 8 januari 2012 in het Van Abbemuseum te bewonderen.

Lees ook:Roze Kunst Route in Eindhoven
Lees ook:Van Abbemuseum maakt museum toegankelijker met robot
Lees ook:Van Abbemuseum viert 25 jaar Russische kunstenaarsboeken
Lees ook:120 Solo’s op kunstbeurs Art Amsterdam
Lees ook:Scholieren exposeren in jubilerend Van Abbemuseum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>