Mesdagjaar start met uitgave boek

Publicatie 'Hendrik Willem Mesdag – kunstenaar, verzamelaar, entrepreneur' CREDITS: Mesdag Collectie

Publicatie ‘Hendrik Willem Mesdag – kunstenaar, verzamelaar, entrepreneur’ CREDITS: Mesdag Collectie

Het is 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh overleed, maar het is ook 100 jaar geleden dat Hendrik Willem Mesdag overleed. De exacte datum was 10 juli 1915, maar al op 4 maart start het jaar dat in het teken staat van Mesdag. Dan verschijnt het boek Hendrik Willem Mesdag – Kunstenaar, verzamelaar, entrepreneur onder redactie van Maite van Dijk, Mayken Jonkman en Renske Suijver.  Tevens wordt op deze dag de digitale Mesdag-database gepresenteerd.

Het Mesdagjaar 2015 gaat van start met de presentatie van een boek en een database die beide een completer beeld van deze belangrijke figuur geven. In het boek ‘Hendrik Willem Mesdag – Kunstenaar, verzamelaar, entrepreneur’ wordt Mesdags positie als beroemd schilder van zeegezichten en kunstverzamelaar voor het eerst verbonden met zijn vaardigheden als handelsman. Door zijn breed vertakte netwerk, zowel nationaal als internationaal, en de slimme wijze waarop hij zijn rollen en belangen inzette, wist Hendrik Willem Mesdag een centrale positie in het culturele leven van zijn tijd te veroveren. De uitgave laat zien dat Mesdag in zijn tijd niet alleen optrad als een ware kunstpaus binnen de Haagse culturele wereld, maar dat hij eveneens een getalenteerd zakenman en veelzijdig cultureel enterpreneur was. Zo was hij mede-oprichter en jarenlang voorzitter van de aquarelvereniging de Hollandsche Teekenmaatschappij en bepaalde hij in die functie welke kunstenaars er mochten exposeren – onder wie hijzelf.

Samen met zijn vrouw Sientje legde Mesdag een befaamde kunstverzameling aan en verwierf hij met zijn eigen schilderijen internationale prijzen. De verzameling van de Mesdags was zo bijzonder en omvangrijk dat het echtpaar in 1887 een van de eerste musea voor eigentijdse kunst opende (de huidige De Mesdag Collectie). In 1903 schonk Mesdag zijn museum aan de Nederlandse staat. De  kunstwerken die in de privécollectie van het echtpaar bleven, werden na het overlijden van Mesdag door de erven verkocht en raakten verspreid.

Het Van Gogh Museum en het RKD – Nederlands instituut voor kunstgeschiedenis – hebben vanaf  2011 onderzoek uitgevoerd naar de totale oorspronkelijke collectie van het echtpaar Mesdag. Dit onderzoek resulteert in 2015 in de digitale ontsluiting van de oorspronkelijke privécollectie van Mesdag, zijn volledige correspondentie en de huidige kunstcollectie van De Mesdag Collectie. Deze langverwachte digitale database maakt de rijkdom en variëteit van Mesdags verzameling voor een groot publiek zichtbaar.

BRON: Persbericht Mesdag Collectie

Lees ook:Panorama Mesdag viert officiële heropening
Lees ook:De Mesdag Collectie (voorheen Museum Mesdag) gaat weer open
Lees ook:Panorama Mesdag heropend
Lees ook:Nationaal Archief vindt onontdekte Mesdag
Lees ook:Teylers Museum en De Mesdag Collectie presenteren: de aquarel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>