Nationaal Archief vindt onontdekte Mesdag

Aquarel (5,4 cm x 2,9 cm) van een riviergezicht, Mesdag, juli 1854 CREDITS: Nationaal Archief

Aquarel (5,4 cm x 2,9 cm) van een riviergezicht, Mesdag, juli 1854 CREDITS: Nationaal Archief

Morgen, 10 juli, is het 100 jaar geleden dat de schilder Hendrik Willem Mesdag overleed. In het archief van zijn zwager Samuel van Houten, dat wordt bewaard door het Nationaal Archief, blijkt nu een bijzonder werkje van Mesdag gevonden te zijn. Mesdag schilderde het waarschijnlijk voor zijn verloofde Sientje van Houten, een verloving die plaatsvond in 1854.

Het betreft een kleine aquarel van 5,4 cm bij 2,9 cm. De aquarel toont een riviergezicht en is gedateerd juli 1854 en door Mesdag geschilderd. Hoewel onbekend is waarom Mesdag het schilderde, wordt aangenomen dat de kleine aquarel misschien te maken had met de verloving van Mesdag met Sientje van Houten. Bijzonder aan het vroege werkje van Mesdag is dat het niet voorkomt in overzichten van zijn oeuvre en ook niet eerder beschreven is. Volgens conservator Mayken Jonkman (RKD-Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis), is het werk bijzonder omdat het een vroeg riviergezicht is met Mesdags karakteristieke belichting van het water door de zon. Mesdag schildert en tekent in zijn vroege jaren vooral landschappen, stillevens, interieurs, portretten, straten en huisjes. Pas als hij in 1866 besluit schilder te worden, gaat hij zich toeleggen op het schilderen van boten op het strand of op de wijde Noordzee. Het aquarelletje is dan ook te beschouwen als een voorbode op zijn latere werk als zeeschilder. Het geeft als het ware een vooruitblik op zijn immense oeuvre aan zee- en strandgezichten.

Naast het aquarelletje en een brief van Mesdag zijn nog twee ongedateerde schetsen van de hand van Mesdag in het archief van Van Houten bewaard. Deze tonen beiden een boot op zee.

BRON: Nieuwsbericht Nationaal Archief

Lees ook:Panorama Mesdag viert officiële heropening
Lees ook:De Mesdag Collectie (voorheen Museum Mesdag) gaat weer open
Lees ook:Teylers Museum en De Mesdag Collectie presenteren: de aquarel
Lees ook:Mesdagjaar start met uitgave boek
Lees ook:Panorama Mesdag heropend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>