De Mesdag Collectie (voorheen Museum Mesdag) gaat weer open

De Mesdag Collectie in Den Haag

Op 14 mei aanstaande zal Museum Mesdag in Den Haag na een grootscheepse verbouwing de deuren weer openen voor het publiek. Het museum neemt dan ook een nieuwe naam aan: De Mesdag Collectie. Er is voor deze naam gekozen om de verzameling van Hendrik Willem Mesdag (1831- 1915) en Sientje Mesdag- van Houten meer te benadrukken. Het echtpaar heeft namelijk tal van 19de-eeuwse meesterwerken van de School van Barbizon en van de Haagse School verzameld.

Het voormalige woonhuis van Mesdag werd in 1887 voor het eerst geopend voor publiek en onderging de afgelopen 2 jaar een grondige renovatie. Na deze verbouwing kan Mesdags bijzondere collectie weer in het oorspronkelijke museum getoond worden. Tijdens de verbouwing zijn bepaalde schilderijen, kunstobjecten en lijsten gerestaureerd. Hierdoor komt de kwaliteit en de uitstraling van de kunstwerken nadrukkelijker naar voren. Bovendien heeft men voor een ruimere opzet gekozen, met meer toelichtingen, zodat de collectie meer tot zijn recht zal komen. Hoewel wij nu gewend zijn dat elk schilderij tegen een witte achtergrond wordt gepresenteerd en de aandacht krijgt die het verdient, deed Mesdag dit heel anders. Mesdag presenteerde zijn kunstwerken ‘van plint tot plafond’ ofwel dicht boven en naast elkaar om zoveel mogelijk werken uit zijn verzameling te kunnen tonen. Deze manier van kunstwerken presenteren was in deze tijd gebruikelijk, zoals nog steeds in het Teylersmuseum te zien is. (Bron: Nieuwsvannederland.nl)

Lees ook:Panorama Mesdag heropend
Lees ook:Panorama Mesdag viert officiële heropening
Lees ook:Museum Gouda toont Van Daubigny tot Weissenbruch
Lees ook:Curator’s Choice: De Mesdag Collectie
Lees ook:Rockwell schilderij in het Witte Huis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>