Gechilderde gevoelens in de Gouden Eeuw

Roeloff van Zijl, Venus and Cupid, c. 1625. Frans Hals Museum, Haarlem. Photo: Margareta Svensson

Roeloff van Zijl, Venus and Cupid, c. 1625. Frans Hals Museum, Haarlem.
Photo: Margareta Svensson

Vrijwel niets was in de schilderkunst van de Gouden Eeuw belangrijker dan het overtuigend in beeld brengen van menselijke emoties. Angst, verdriet, verbazing, woede, lust en liefde: in alle werken moesten deze emoties duidelijk zichtbaar zijn. Eenvoudig was dit niet en voor veel kunstenaars uit die tijd was het een worsteling om de emoties op de juiste manier in beeld te brengen. In het Frans Hals Museum is vanaf heden een overzicht te zien van de emoties uit de Gouden Eeuw. 

In de tentoonstelling staan geschilderde emoties centraal. De collectie 16e en 17e-eeuwse schilderijen van het Frans Hals Museum vormen de basis voor de tentoosntelling. Deze is voor de gelegenheid aangevuld met enkele sleutelstukken uit de collectie van onder andere het Rijksmuseum, het Mauritshuis, het Museum Boijmans van Beuningen, het Teylers Museum en enkele particuliere verzamelingen. De bekende kunsthistoricus en publicist Gary Schwartz stelde de tentoonstelling samen.

Aan het einde van de tentoonstelling krijgt de bezoeker in het ‘Emolab’ aan de hand van actueel wetenschappelijk onderzoek inzicht in hoe wij, als toeschouwers in de 21ste eeuw, uitgebeelde emoties zien en ervaren.

De tentoonstelling is te zien tot en met 15 februari 2015.

Lees ook:Frans Hals in het Metropolitan Museum
Lees ook:Maak kennis met Frans Hals, het fenomeen
Lees ook:Rijksmuseum schaft dodenmasker van meestervervalser aan
Lees ook:Japanners staan in de rij voor internationale expositie Museum Boijmans Van Beuningen
Lees ook:Frans Hals te koop/ verkocht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>