Joost van den Toorn exposeert met outsiders

Mannetje in bed - Joost van den Toorn (2009)

Het Kröller-Müller Museum toont beelden van Joost van den Toorn in combinatie met zijn collectie outsiderkunst. Nabij zijn bronzen en keramische beelden hangen 85 schilderijen en tekeningen van ruim dertig psychisch verwarde of autistische kunstenaars.

Joost van den Toorn (1954) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie. In 1990 werd hij bekroond met de Leonardo da Vinci  International Art Award. Hij is behalve kunstenaar een gepassioneerd verzamelaar van zogenoemde outsiderkunst.

Fritz Koller - Collectie Joost van den Toorn

“Goede kunst is zo zeldzaam dat je er beter ook op minder voor de hand liggende plaatsen naar kunt zoeken. Niet alleen ver weg, maar ook aan de zelfkant van onze maatschappij”, zegt Van den Toorn. “Veel van het verzamelde werk werd gemaakt door mensen die vorm wilden geven aan een totaal ander wereldbeeld, vaak in psychiatrische inrichtingen. In het museum hangt het resultaat van tien jaar verzamelwoede.”

De expositie Joost van den Toorn en de outsiderkunst loopt tot en met 20 juni 2010.

Update: Joost van den Toorn was maandag 15 maart te gast in De Wereld Draait Door, samen met zijn broer Dick en outsiderkunstenaar Jeroen Pomp. Zie video hieronder.

Lees ook:Joost van den Toorn in dubbeltentoonstelling
Lees ook:Joseph Mendes da Costa & Joost van den Toorn in Beelden aan Zee
Lees ook:Groninger Museum toont grootste Rodin-expositie ooit in Nederland
Lees ook:Zilveren Camera gaat naar Joost van den Broek
Lees ook:Joost van Uffelen wint Frans Lanting Award 2014

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>