Classical Crash Course in Felix Meritis

De Classic Crash Course in Felix Meritis CREDITS: beeld verkregen via Orkest.nl

Het Nederlands Philharmonisch Orkest en Felix in de Steigers organiseren op vrijdag 9 oktober Classical Crash Course, een avond waarin het orkest samen met Jet Steinz drie 20e -eeuwse componisten ondersteboven keren: de wodka-verslindende Rus Sjostakovitsj, de Finse nationalist Sibelius en de lieflijke Klami.

De concertzaal van Felix Meritis is een uitstekende plek voor deze avond. De zaal was tot ver in de 19e eeuw de belangrijkste muziekzaal van Amsterdam en genoot een grote internationale reputatie. Jet Steinz, bekend als DWDD-tafeldame én van de bestseller Steinz – Gids voor de wereldliteratuur, is host van de avond en zal bij elk stuk iets vertellen over de literaire tijdgenoten van de componisten. Dat doet ze op dezelfde speelse en indrukwekkende wijze als in haar boek.

Herman Draaisma, klarinettist in het orkest en aanstekelijk verteller, duikt dieper in de muziek. Met anekdotes over de componisten en live-fragmenten van het orkest, zodat de bezoekers nog beter begrijpen waar ze naar gaan luisteren. Vervolgens speelt het Nederlands Philharmonisch Orkest met 17 musici het werk van de betreffende componist in zijn geheel. Na afloop draait 24 Classics plaatjes tot diep in de nacht.

Felix Meritis heeft een reputatie hoog te houden als het gaat om klassieke muziek. Veel bekende musici en componisten traden er op: Camille Saint-Saëns, Johannes Brahms en Julius Röntgen. De Kleine zaal van Het Concertgebouw is zelfs geïnspireerd op de ovale concertzaal uit 1788. Vanaf begin 2016 wordt Felix Meritis gerenoveerd; het pand wordt in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Felix in de Steigers loopt vooruit op de heropening in 2017. Tot de bouwvakkers komen, wordt er negen maanden geëxperimenteerd met pand, publiek en programmering.

De Classic Crash Course wordt gehouden op vrijdag 9 oktober in Felix Meritis in Amsterdam. De zaal gaat open om 20.00 uur, de Classic Crash Course start om 20.30 uur. Vanaf 21.45 uur draait 24 Classics muziek. Kaarten kosten 15 euro, 12,50 euro voor houders van de Stadspas, CJP of studenten. Kijk voor meer informatie hier.

BRON: Persbericht Orkest.nl

Lees ook:Het geheim van klassieke muziek
Lees ook:Felix &Foam blaast Felix Meritis nieuw leven in
Lees ook:Bach in de Bajes met Nederlands Kamerorkest
Lees ook:Nederlands Philharmonisch Orkest op Down the Rabbit Hole
Lees ook:Het Nederlands Philharmonisch Orkest in De School

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>