Echtpaar van Schaik schenkt kunstcollectie aan Museum Flehite

Het echtpaar Hella en Wim van Schaik FOTO: Ep de Ruiter

Het echtpaar Hella en Wim van Schaik FOTO: Ep de Ruiter

Museum Flehite in Amersfoort heeft een bijzondere schenking ontvangen uit handen van het echtpaar Wim en Hella van Schaik. Het echtpaar uit Groenekan heeft een kunstcollectie van bijna 1.000 werken aan het museum geschonken. Vanaf vandaag worden de werken getoond in het museum. 

In ruim 60 jaar tijd heeft het echtpaar meer dan 1.000 kunstwerken weten te verzamelen. Het betreft zowel schilderijen als tekeningen, werken in alle grafische technieken, aquarellen, sculpturen, penningen, sieraden en niet-Westerse kunst. Onder de geschonken kunststukken bevinden zich werken van Armando, Dirk Breed, Jan Sluijters, Pieter d’Hont, Charlotte van Pallandt, Peter Bes, Theresia van der Pant, Arie Teeuwisse en vele andere kunstenaars van Nederlandse bodem.

In eerste instantie had het echtpaar het plan opgevat om zelf een museum op te richten. Toen dit plan economisch niet haalbaar bleek te zijn, is besloten de collectie aan Museum Flehite te schenken. Er waren al eerder contacten tussen dit museum en het echtpaar. In 2011 gaf het echtpaar twee werken in bruikleen aan het museum voor de expositie Nachtlicht. Dit betrof toen een werk van Jan Sluijters en één van Kees Maks. Ook was museumdirecteur Onno Maurer tweemaal actief als gastconservator voor een pop-up tentoonstelling voor het echtpaar in het Joods Werkdorp in Hollands Kroon. Dit was ook de locatie die het echtpaar in eerste instantie op het oog had voor een eigen museum.

Museum Flehite beschikte voor de schenking over een collectie van zo’n 1.500 werken. De schenking betekent dat de collectie van het museum enorm gegroeid is. Daarom wordt tevens gekeken of de nabijgelegen Elleboogkerk toegankelijk kan worden gemaakt om vaker tentoonstellingen van privéverzamelaars te houden. Voor de collectie van het echtpaar van Schaik geldt in ieder geval dat een selectie hiervan tot en met 6 april te zien is.

Lees ook:Van Cobra tot Zero
Lees ook:S.M.A.K exposeert geschonken werken Lois Weinberger
Lees ook:‘Gewone huisvrouw’ schenkt kunst aan Limburgs Museum
Lees ook:De collectie van Pieter en Marieke Sanders in het Stedelijk
Lees ook:Curator’s Choice: Museum Flehite

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>