Van Cobra tot Zero

Cobra tot Zero Collectie Roetgering CREDITS: Waanders & De Kunst

Op 7 februari is de laatste dag voor de dubbeltentoonstelling Cobra tot Zero in Museum Flehite en het Mondriaanhuis in Amersfoort. Bij deze tentoonstelling worden werken getoond van bekende Cobra- en Zero-kunstenaars, werken uit de collectie van het verzamelaarsechtpaar Gerhard en Mariet Roetgering. Wie niet meer in de gelegenheid is om de tentoonstelling te bekijken, kan echter ook op een andere manier van de werken genieten…

Uitgeverij Waanders & De Kunst heeft namelijk een bijzonder boek uitgebracht in het kader van deze dubbeltentoonstelling. Niet alleen komen hier de werken uit de expositie aan bod, maar er wordt ook een stuk kunstgeschiedenis op laagdrempelige manier aan de lezer getoond. Onno Maurer, directeur van het Museum Flehite, verricht het voorwoord, waarbij ook wordt ingegaan op het tot stand komen van deze dubbeltentoonstelling met het Mondriaanhuis. Vervolgens komt Hans Sizoo aan het woord, die de eigen weg van Appel tot Vanderheyden mag verbeelden. Voor mensen die nog weinig kennis hebben van diverse kunststromingen, is dit stuk van Sizoo van grote waarde. Het toont inzicht in de collectie van het echtpaar Roetgering, maar is tegelijkertijd een soort lofzang op de werken die het echtpaar in de loop der jaren bij elkaar wist te verzamelen.

Het boek gaat verder in op de werken die getoond worden in de dubbeltentoonstelling. Daarbij wordt een vage tijdslijn gevolgd, startend bij de Vroege Abstractie. Het werk van onder meer Willem Van Hecke en Geer van Velde valt hier onder. Van Willem Van Hecke heeft het echtpaar Roetgering een grote collectie opgebouwd, waarvan er zeker tien te zien zijn in het boek. De Vroege Abstractie wordt in het boek opgevolgd door de Cobra-stroming. Bekende kunstenaars als Karel Appel, Theo Wolvecamp en Anton Rooskens  worden hierbij aan de lezer voorgesteld. Ook van Theo Wolvecamp heeft het echtpaar meerdere werken in bezit.

In de categorie Vrij Beelden/ Liga Nieuwe Beelden  vallen diverse kunstenaars zoals Piet Ouborg, Willy Boers, Jan Roëde, Jaap Nanninga, Wim Sinemus. Vervolgens komt de Materiekunst met werk van Wim de Haan, Jaap Wagemaker en Karl Fred Dahmen. Binnen Lyrische Abstractie vind je werk van Robertus Schrijver en Geertjan Preyde terug, terwijl bij de categorie Hedendaagse Kunst het werk van Ronald de Bloeme, JCJ Vanderheyden, Daan van Golden en Flavio Senoner aan bod komt. De Zero-stroming wordt vertegenwoordigd met werk van Bernard Aubertin en Leo Erb. De Late Abstractie is er tot slot met werk van Jan van Duijnhoven, Henk ter Horst, Otto Egberts en Fred Pollack.

In de kunst is het vaak zo dat beeld leidend is. Dat is in dit boek ook het geval. Wie inspiratie wil opdoen of juist iets in detail wil bekijken, komt in het boek Cobra tot Zero zeker aan zijn of haar trekken. Het is een mooi naslagwerk van een deel van de collectie van de verzameling Roetgering. En het is bovendien een mooi boek om te bewaren naar aanleiding van de dubbeltentoonstelling in Museum Flehite en het Mondriaanhuis.

Cobra tot Zero – Collectie Roetgering

ISBN 978 94 6263 014 7

Het boek is nu verkrijgbaar voor de voordeelprijs van 19,95 euro bij Waanders & De Kunst. Deze aanbieding geldt tot 13 februari 2016. De normale verkoopprijs is 29,95 euro.

 

Lees ook:Echtpaar van Schaik schenkt kunstcollectie aan Museum Flehite
Lees ook:Verborgen schatten in Cobra museum
Lees ook:In de voetsporen van Mondriaan
Lees ook:Biewenga, Blotkamp en Tilman in het Mondriaanhuis
Lees ook:Museumnacht Amersfoort 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>