‘Gewone huisvrouw’ schenkt kunst aan Limburgs Museum

Een van de werken uit de collectie Nijsten CREDITS: Limburgs Museum

Een van de werken uit de collectie Nijsten CREDITS: Limburgs Museum

Anna Nijsten-van Wanrooij noemt zichzelf een gewone huisvrouw. Toch is ze niet zo gewoon als ze zelf denkt te zijn. Het Limburgs Museum kan dat beamen, aangezien dit museum een bijzondere collectie van bijna tweehonderd werken van Limburgse kunstenaars geschonken heeft gekregen door Anna.

De werken op doek en papier dateren overwegend uit de jaren vijftig, zestig en zeventig van de vorige eeuw en zijn verzameld door Anna Nijsten – Van Wanrooij, die een grote passie voor moderne kunst heeft. Anna Nijsten – Van Wanrooij (Meerssen, 1930) verzamelde ruim veertig jaar kunst. Ze heeft daarbij vooral haar hart gevolgd en haar intuïtie laten spreken. In eerste instantie was haar verzameling, die ze opbouwde met haar man Albert, bedoeld voor haar dochter Lilian.  Na het overlijden van Lilian in 1993 stelde Albert Nijsten voor om te denken aan een legaat aan een nieuw museum, destijds al het Limburgs Museum in oprichting in Venlo. Alberts overlijden in 1995 verhinderde een besluit te nemen. In 2000 verhuisde Anna Nijsten naar Noord-Limburg. Op initiatief van haar twee andere kinderen besloot ‘de gewone huisvrouw’ vorig jaar de collectie moderne kunst van Limburgse kunstenaars te schenken aan het Limburgs Museum. Dit jaar is deze schenking dus te zien in het museum.

Een deel van de geschonken werken zal van 5 juli tot 1 september getoond worden in de gang van het museum. Het Limburgs Museum omschrijft de expositie door het persoonlijke karakter als een ‘collectie van cultuurhistorische betekenis’. “Ze laat zien dat moderne kunst in Limburg vanaf de jaren vijftig steeds meer mensen ging aanspreken. Werk van professionele kunstenaars werd niet alleen aangekocht door overheden, kerkelijke instellingen, musea en rijke ondernemers. Nee, kunst bereikte en raakte ook mensen als Anna, in haar eigen woorden dus ‘een gewone huisvrouw’.” Met de expositie toont het Limburgs Museum de opkomst en acceptatie van beeldende kunst in het naoorlogse Limburg als een opvallend cultuurhistorisch en maatschappelijk fenomeen.

Lees ook:Anna Khodorovich wint Rembrandt Young Talent Award
Lees ook:Even pauze, even dansen (filmpje)
Lees ook:Portretmarathon voor onderzoek naar MS
Lees ook:Hermitage Amsterdam memoreert huwelijk Willem II en Anna Pavlovna
Lees ook:Voor mijn eerste liefde, door Mozart

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>