Henri de Fromantiou: een unieke expositie

© Henri de Fromantiou, Stilleven met fruit en glas, 1670-1680, foto Peter Cox, Collectie Bonnefantenmuseum

© Henri de Fromantiou, Stilleven met fruit en glas, 1670-1680, foto Peter Cox, Collectie Bonnefantenmuseum

Het is nog even weg, maar toch alvast de moeite van het noteren waard: op 6 maart, een week voor de TEFAF, opent de allereerste overzichtstentoonstelling van Henri de Fromantiou, een in Maastricht geboren oude meester. Tot en met juni van dit jaar presenteert het Bonnefantenmuseum een grote selectie schilderijen van deze 17de-eeuwse stilleven schilder.

De werken die getoond worden komen uit alle windstreken voor deze unieke tentoonstelling naar Maastricht. Het Bonnefantenmuseum wil een 17e-eeuwse beleving creëren voor jong en oud en de kennis over de schilder vergroten met een uitgebreid educatie- en evenementenprogramma. In de tentoonstelling ligt de nadruk op Henri de Fromantiou’s oeuvre en zijn hoogtijdagen als hofschilder in Potsdam. Hij vervaardigde vele stillevens voor de paleizen van Frederik Willem I, keurvorst van Brandenburg. De Fromantiou had het talent om een vorstelijke wereld te scheppen en deed dit in prestigieuze jachtstillevens en stillevens met luxe producten als bloemen en fruit. Over de jaren raakte zijn naam in de vergetelheid en werden zijn schilderijen ten onrechte toegeschreven aan grote meesters als Willem van Aelst, Jan Davidsz de Heem en Jan van Huysum. De tentoonstelling herstelt de reputatie van de kunstenaar en vult een grote kunsthistorische lacune.

De woorden ‘Henricus de Fromantiou, pictor De Sa Serenité Electorale de Brandenburg’ staan als onderschrift vermeld op het portret van Henri de Fromantiou (1633/34-1694/1700), die in de tweede helft van de 17e eeuw als stillevenschilder actief is geweest. De schilder, opgegroeid binnen een familie met een militaire achtergrond, vertrok op jonge leeftijd naar Den Haag en vervolgens naar Amsterdam in de hoop er zijn weg naar succes te vinden. Zijn zoektocht en inzet werden uiteindelijk beloond: hij werd in 1670 aangesteld als hofschilder van Friedrich Wilhelm, de keurvorst van Brandenburg.  De Fromantiou was echter meer dan alleen schilder. Hij was een ambitieus, reislustig en veelzijdig persoon die ook als bemiddelaar tussen de vorst en de kunsthandel werkte. Hij bouwde als agent van Friedrich Wilhelm een internationale carrière op en begaf zich in de hoogste maatschappelijke kringen.

Over de schilder Henri de Fromantiou bestaat geen monografie en maar op zeer beperkte schaal literatuur. De catalogus die bij de tentoonstelling zal verschijnen zal deze kunsthistorische lacune opheffen. Hierin zullen onder andere artikelen worden opgenomen over Henri de Fromantiou’s bijzondere levensloop, zijn oeuvre en zijn rol als kunsthandelaar. Tenslotte worden alle schilderijen en foto’s daarvan opgenomen in een overzicht van zijn complete oeuvre.

Deze tentoonstelling is straks te zien vanaf 6 maart tot en met 28 juni 2015.

Lees ook:Belinda Petri wint de fotowedstrijd Fotografeer je eigen Vorstelijke illusie
Lees ook:Bonnefanten viert verjaardag met Fromantiou, Rossi en Gauguin
Lees ook:Curator’s Choice: Het Bonnefantenmuseum
Lees ook:Bouw Caspar-David Friedrich museum vertraagd
Lees ook:CERAMIX zorgt voor indrukwekkende eindsprint 2015 Bonnefantenmuseum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>