Tussen sneeuwwit en inktzwart van Annemarie van Haeringen

Annemarie van Haeringen, prenten uit de kunst CREDITS: WG Kunst

Annemarie van Haeringen, prenten uit de kunst CREDITS: WG Kunst

Één van beste prentenboekenmakers van Nederland is toch wel Annemarie van Haeringen. Sinds jaar en dag maakt zij tekeningen en illustraties voor heel veel prentenboeken. Persoonlijk ben ik dol op haar werk en dus ben ik ook blij met een expositie zoals bij WG Kunst in Amsterdam. Ter gelegenheid van de Kinderboekenweek toont WG Kunst het originele beeldend werk van de getalenteerde en veelvuldig bekroonde prentenboekenmaker Annemarie van Haeringen. 

Als klein meisje was ik dol op het werk van illustrator Annemarie van Haeringen. Ik kan me herinneren dat ze ooit aanwezig was bij de bibliotheek in het dorp waar ik woonde en dat we met de gehele klas naar haar mochten luisteren en haar aan het werk mochten zien. Op de achterkant van een briefje waarop de datum stond waarop geleende boeken geretourneerd moesten worden, schreef ze haar handtekening. Het kleine gele briefje is nog altijd in mijn bezit. De tekening die ze maakte van de grote groene kikker in zijn rode zwembroek staat in mijn geheugen gegrift.

Het werk van Annemarie van Haeringen valt niet alleen bij mij in de smaak.  Van Haeringen is meervoudig Gouden Penseelwinnaar en ontving ook een Zilveren Griffel. Vorig jaar werd door het Gemeentemuseum Den Haag, in samenwerking met uitgeverij Leopold, het prentenboek ‘Coco of het kleine zwarte jurkje’ uitgegeven, geschreven en getekend door Van Haeringen. Het oeuvre van Annemarie van Haeringen is dan ook talrijk en veelzijdig te noemen. Zij heeft met veel  schrijvers samengewerkt en ook een aantal eigen prentenboeken op haar naam staan..

Omdat de expositie in het kader van de Kinderboekenweek staat en het thema van de Kinderboekenweek 2014 Feest! is, zijn voor deze tentoonstelling series originele tekeningen uit een groot aantal  prentenboeken geselecteerd. Ook van haar allernieuwste, dit najaar te verschijnen, prentenboek ‘Sneeuwwitje breit een monster’, worden de originele tekeningen tentoongesteld. Geïnspireerd op het thema van de Kinderboekenweek heeft Annemarie van Haeringen een kleurrijke installatie gemaakt met beeldelementen uit haar prentenboeken.

Naast een rijke en onuitputtelijke fantasie is het gewaagde kleurgebruik kenmerkend voor al haar werk. Dieren zijn een belangrijke inspiratiebron: deze spelen vaak een rol in haar subtiele tekeningen. De tentoonstelling belooft een feest van kleur te worden. Ook het beeld van de prinses met de lange haren zal niet ontbreken. Het is een unieke verzameling van veel nog nooit eerder tentoongesteld werk.

De tentoonstelling loopt tot en met 9 november bij WG Kunst in Amsterdam. De Kinderboekenweek start 1 oktober!

Lees ook:Rijksmuseum toont originele illustraties bekroonde kinderboeken
Lees ook:Anton Pieck Museum toont ‘Gouden Penselen’
Lees ook:Gewoon en Gek met Ingrid en Dieter Schubert
Lees ook:Feest met nijntje in het Centraal Museum
Lees ook:Kunstenaar Sieb Posthuma overleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>