Anton Pieck Museum toont ‘Gouden Penselen’

Beer is op Vlinder is  één van de bekroonde boeken FOTO Annemarie van Haeringen, Leopold Uitgevers

Beer is op Vlinder is
één van de bekroonde boeken BEELD Annemarie van Haeringen, Leopold Uitgevers

Wie bekroond wordt met een Gouden Penseel, weet als illustrator dat hij of zij iets bijzonders heeft gemaakt. Het Anton Pieck Museum is het daar mee eens en dus is er vanaf 8 mei tot en met 30 september een tentoonstelling met originele tekeningen uit de met een Gouden Penseel bekroonde boeken van zeven illustratoren. 

In het Anton Pieck Museum in Hattem toont tijdens de tentoonstelling in ieder geval de originele tekeningen uit de bekroonde boeken ‘Een muts voor de maan’ van Jan Jutte en auteur Sjoerd Kuyper; ’Beer is op vlinder’ van Annemarie van Haeringen; ‘Pikkuhenki’ van Marit Törnqvist en auteur Toon Tellegen; ‘Heb je mijn zusje gezien’ van Joke van Leeuwen; ‘Sinterklaas’ van Charlotte Dematons; ‘De Boomhut’ van Marije Tolman en Ronald Tolman en ‘Aan de kant, ik ben je Oma niet!’ van Sylvia Weve en auteur Bette Westera.

De Gouden en Zilveren Penseel wordt uitgereikt door de Penseeljury via de Stichting CPNB. Deze jury kan elk jaar twee uitgaven van Nederlandse illustratoren bekronen met een Zilveren Penseel. Daarnaast wordt jaarlijks één Gouden Penseel toegekend aan het best geïllustreerde boek door een Nederlandse illustrator. Deze bekroningen werden in respectievelijk 1981 en 1973 geïntroduceerd. De Gouden en Zilveren Penseel valt alleen te verkrijgen door Nederlandse illustratoren, maar ook buitenlandse tekenaars kunnen in de prijzen vallen. Niet-Nederlandse illustratoren komen namelijk jaarlijks in aanmerking voor twee Zilveren Paletten. Het beste werk van een buitenlandse illustrator wordt bekroond met het Gulden Palet. Aan zowel het Gulden Palet als aan het Gouden Penseel is een prijs van 1500 euro verbonden.

Lees ook:Anton Pieck in de veiling
Lees ook:Rijksmuseum toont originele illustraties bekroonde kinderboeken
Lees ook:Kunstenaar Sieb Posthuma overleden
Lees ook:Penselen in het Rijksmuseum
Lees ook:Tussen sneeuwwit en inktzwart van Annemarie van Haeringen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>