Feest met nijntje in het Centraal Museum

Kusje voor nijntje FOTO Edgar van Riessen

Kusje voor nijntje FOTO Edgar van Riessen

Dit jaar staat in het teken van de zestigste verjaardag van een van ’s werelds beroemdste kinderhelden: Dick Bruna’s nijntje. Het jubileum wordt het hele jaar uitgebreid gevierd met onder meer een spectaculair kunstproject, postzegels, een theaterconcert en natuurlijk nieuwe boekjes. Het Centraal Museum in Utrecht wijdt van 20 juni tot en met 20 september de grootste tentoonstellingsruimte aan de jarige nijntje met de familietentoonstelling Feest! Nijntje 60 jaar. Iedereen is uitgenodigd voor dit verjaardagsfeestje.

De tentoonstelling is speciaal ontwikkeld voor families met jonge kinderen (2 t/m 6 jaar) en biedt maar liefst 1.000 m2 creatief speelplezier. Peuters en kleuters stappen binnen in de levensgrote, vrolijke wereld van nijntje, waar ze met samen met nijntje en haar vriendjes haar verjaardagsfeest vieren. Spelenderwijs verkennen de jonge bezoekers het culturele fenomeen ‘verjaardag vieren’, zoals we dat in Nederland kennen en door Dick Bruna in verschillende kinderboekjes is verbeeld. Mooie kleren aantrekken, cadeautjes kopen, feestversiering maken en taart eten: via elf herkenbare verjaardagsthema’s wordt het bezoek één groot feest. Raad wat er in de cadeautjes zit door te ruiken, te voelen en te luisteren. Wandel nijntjes kledingkast binnen en versier haar feestjurk. Zing een verjaardagslied, of speel mee op de trommel of op de tamboerijn. Of kruip in de reusachtige taart, die zelfs ruikt naar vers gebak!

Via dezelfde elf thema’s voor kinderen, ontvouwt zich aan de volwassen bezoekers een retrospectief van zestig jaar nijntje, van 1955 tot nu. Hoe is nijntje ontstaan en hoe heeft ze zich door de jaren heen ontwikkeld? Zo’n 100 originele tekeningen en illustraties geven u een compleet overzicht van Dick Bruna’s werkwijze en gedachtegoed.

Behalve de tentoonstelling Feest! Nijntje 60 jaar gebeurt er in 2015 nog veel meer rond Dick Bruna en nijntje. Begin september krijgt Dick Bruna’s originele atelier een permanente plaats in het Centraal Museum. Bij het atelier wordt een ruimeselectie getoond uit de Bruna-collectie die het Centraal Museum in langdurig bruikleen heeft. Van 6 juli tot medio december wordt bovendien het dick bruna huis omgebouwd tot het leukste kindermuseum van Nederland: het nijntje museum.

BRON: Persbericht Centraal Museum Utrecht

Lees ook:Dick Bruna in het Affichemuseum
Lees ook:Nijntje in het Rijksmuseum
Lees ook:Rembrandt, Degas en Nijntje in het Rijksmuseum
Lees ook:Nijntje viert 60e verjaardag met Art Parade
Lees ook:Dick Bruna populair op internetveiling

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>