Kunstkabinet: Eliahou Eric Bokobza uit de collectie van Tsale Kirzner

Jaffa 1, 2002, water- en acrylverf op gedrukte vintage kaart CREDITS: Eliahou Eric Bokobza, verzameling Tzale Kirzner, Joods Historisch Museum

Jaffa 1, 2002, water- en acrylverf op gedrukte vintage kaart CREDITS: Eliahou Eric Bokobza, verzameling Tzale Kirzner, Joods Historisch Museum

Vanaf 18 juli zijn in het Joods Historisch Museum schilderijen van Eliahou Eric Bokobza uit de collectie van Tsale Kirzner te zien. Eliahou Eric Bokobza is een in Israël woonachtige en in Parijs geboren kunstenaar van Tunesische komaf, en Tsale Kirzner een in Nederland wonende en in Curaçao geboren verzamelaar van Poolse origine.

De tentoonstelling omvat een mengeling van humor en kritiek, waardoor het oriëntalisme in de getoonde werken nieuw leven ingeblazen wordt. Bekende symbolen en plaatselijke helden bevolken een controversieel landschap. Hierdoor wordt tegelijk de droom van het Beloofde Land verbeeldt en wordt een link gelegd naar de scherp contrasterende werkelijkheid. De curator van de tentoonstelling is Ronit Eden.

Dat er werken van Eliahou Eric Bokobza in Nederland te zien zijn, is best bijzonder. De kunstenaar heeft de laatste tien jaar vooral geëxposeerd in Israël, met een uitzonderlijke expositie in Berlijn als tussendoortje. De expositie in het Joods Historisch Museum is dan ook een buitenkans om kennis te maken met het werk van Bokobza. De werken van Bokobza zijn mede te zien door de steun van het Socher Kirzner & Fania Kirzner-Shusterman Fonds, de ouders van kunstverzamelaar Tsale Kirzner.

Wat kunt u verwachten van de werken van Eliahou Eric Bokobza? Verwacht kleurrijke schilderijen, waarbij Joodse invloeden duidelijk zichtbaar zijn, maar er ook een link wordt gelegd naar de ontwikkelingen in Israël en Palestina. Niet alle werken hebben overigens die link. Sommige werken vormen een mooie sfeer van het familieleven in de regio of tonen portretten van dames en heren, weergegeven vanuit de ogen van Bokobza.

De tentoonstelling van Eliahou Eric Bokobza door Tsale Kirzner in het Joods Historisch Museum loopt tot en met 28 september.

Lees ook:De herontdekking van de Gebroeders Verveer
Lees ook:Else Berg en Mommie Schwarz herontdekt
Lees ook:Selectie foto’s Howard Greenberg Gallery nu te koop
Lees ook:MoMa brengt diepte in werken Gauguin
Lees ook:Lipchitz tentoonstelling in museum Beelden aan Zee

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>