Lipchitz tentoonstelling in museum Beelden aan Zee

Jacques Lipchitz, Le Cri, 1928-1929, Kröller-Müller Museum Otterlo

Vanaf vandaag kan iedereen de collectie werken van Jacques Lipchitz (1891-1973) uit het Israël Museum (Jeruzalem) in museum Beelden aan Zee bewonderen. Ter gelegenheid van de 80e verjaardag van Lipchitz werd deze collectie door zijn broer aan het Israël Museum geschonken. Lipchitz is vooral bekend als vertegenwoordiger van het kubisme. Hoewel je in deze overzichtstentoonstelling ook kubistische werken zult zien, wordt ook juist de stilistische ontwikkeling die Lipchitz als beeldhouwer doormaakte getoond. Bovendien is dit de eerste keer dat deze collectie, bestaande uit 75 bronzen sculpturen, buiten Israël wordt getoond samen met werken van kunstenaars die zich door Lipchitz’ werkwijze en onderwerpskeuze lieten inspireren.

Jacques Lipchitz, Le Chant des Voyelles,1931- 1932, Kröller-Müller Museum Otterlo

Jacques Lipchitz werd in Litouwen geboren en vertrok in 1909 naar Parijs, waar hij studeerde aan de École des Beaux-Arts en de Academie Julien. In Parijs verkeerde hij in de kunstenaarskringen rondom het Montmartre en Montparnasse waar hij kennismaakte met beroemde kunstenaars als Pablo Picasso, Alexander Archipenko en Juan Gris. Beïnvloed door hun werk en dat van Umberto Boccioni en Raymond Duchamp-Villon exposeerde Lipchitz in 1913 zijn eerste kubistische beelden tijdens de Salon d’ Automne. In de jaren daarna ondergingen zijn sculpturen een steeds verdergaande abstrahering die in deze overzichtstentoonstelling “Jacques Lipchitz. De collectie van The Israel Museum, Jerusalem” in beeld gebracht zal worden.

Je kunt de Lipchitz tentoonstelling van 30 januari tot en met 3 juni 2012 in museum Beelden aan Zee te Scheveningen bezoeken.

Lees ook:Beelden aan Zee veilt museumstukken
Lees ook:De grote curve van Henri Laurens
Lees ook:La Bande à Picasso in de bioscoop
Lees ook:10 tentoonstellingen om naar uit te zien in 2012
Lees ook:Museum Beelden aan Zee krijgt schenking Fred Carasso

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>