Nachtsalon en Adam Fuss in Huis Marseille

Adam Fuss, Zonder titel, 1998. Courtesy of Cheim & Read New York

Huis Marseille is het eerste fotografiemuseum te Amsterdam en geeft de verbijzondering van de fotografie een podium. Vanaf 20.00 uur vanavond organiseert Huis Marseille een Nachtsalon met onder andere onvoorspelbaar theater, mini- lezingen, live huiskamermuziek, hapjes & drankjes en DJ duo Zanzibar. Enkele van deze activiteiten heeft het werk van Marrigje de Maar en Bert Teunissen, dat nu nog geëxposeerd wordt, als uitgangspunt gediend. Maar vanaf 11 juni zullen de foto’s van Adam Fuss (door het museum een hedendaagse alchemist genoemd) voor het eerst in Nederland getoond worden.

Het museum noemt Adam Fuss een hedendaagse alchemist omdat hij zichzelf de meest elementaire en primitieve vormen van het medium heeft eigen gemaakt. Fuss heeft veel afstand genomen van de reguliere fotografie, zowel op de manier waarop hij de fototechniek gebruikt als in zijn onderwerpkeuze. Hij beschouwt de technische wetenschap evenzeer creatief als de verbeelding, of visionaire kracht van de fotograaf.

Adam Fuss, Invocation, 1992. Courtesy of Cheim & Read New York

Bovendien haalt hij zijn onderwerpen uit hun natuurlijke habitat (denk bijvoorbeeld aan: konijnen, vlinders, slangen, waterdruppels en silhouetten). Desondanks is de impact die dit werk op de toeschouwer heeft van een – weliswaar op het oog verheven – maar nader beschouwd toch overwegend aardse schoonheid. Vermoedelijk wordt dit veroorzaakt door de bipolariteit die eraan ten grondslag ligt. In alles wat Fuss doet, focust hij tweeledig: op materie én geest; op aarde, of water én de dynamiek van vuur of lucht; op kortom levenskracht te opzichte van ruimte en historie. Ook in zijn techniek wil Fuss het heden en verleden overbruggen en met elkaar verbinden.

De expositie met het werk van Adam Fuss zal van 11 juni tot en met 4 september te bewonderen zijn. Voor een uitgebreide uiteenzetting over de fototechnieken die Fuss toepast en zijn tentoonstellingen in het buitenland, kun je de website van Huis Marseille bezoeken.

Lees ook:Huis Marseille neemt het exposeren onder de loep
Lees ook:Winnaar Pixsea Oeuvre Award Guido Guidi exposeert in Nederland
Lees ook:Nieuwe werken in Vensters!
Lees ook:Da Vinci’s ‘Dame met de hermelijn’ gaat op reis
Lees ook:KIJK! naar dit werk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>