Schilderij Anthonie van Dyck duikt op

Lady Stanhope - Anthonie van Dyck (1635/1636)

Sinds 1929 leek ze van de aardbodem verdwenen, in 2006 dook ze plotseling weer op en in 2009 is ze eindelijk getoond: Lady Stanhope, in 1635/1636 geportreteerd door Anthonie van Dyck.

Het schilderij was tot 17 mei 2009 te zien op de grote overzichtsexpositie Van Dyck and Britain in Tate Britain in Londen. Het Britse museum toonde ruim honderd schilderijen van Anthonie van Dyck (1599-1641), de leerling van Peter Paul Rubens die tussen 1632 en 1641 in Londen woonde en daar zoveel indruk maakte dat hij nu in Groot-Brittannië wordt beschouwd als de belangrijkste schilder van de 17de eeuw..

Overigens is de levensgeschiedenis van Katherine Stanhope minstens zo interessant als die van Anthonie van Dyck. Ze trouwde driemaal (onder meer met de Nederlandse Heer van Heenvliet) en was onder andere de gouvernante van koningsdochter Maria Henriëtte Stuart.

Ze was een geëmancipeerde vrouw die zich niet gemakkelijk opzij liet zetten. Nadat ze zich door Van Dyck had laten portretteren, onderhandelde ze stevig met hem over de prijs van het schilderij.

Lees ook:Zeldzaam portret Anthonie van Dyck geveild
Lees ook:Negen miljoen voor Anthonie van Dyck
Lees ook:Vlaamse meesters in de Hermitage
Lees ook:Anthonie van Dijck: Meesterwerk of kopie?
Lees ook:Pre-Raphaelites: Victorian Avant-Garde in Tate Britain

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>