Vlaamse meesters in de Hermitage

Foto: Evert Elzinga

Hoewel je nogal eens kritische geluiden hoort en leest als er weer ergens een dependance van een museum opent, hebben deze dependances ook zo hun voordelen. Zo opent vandaag in de Hermitage te Amsterdam de tentoonstelling “Rubens, Van Dyck & Jordaens: Vlaamse meesters in de Hermitage”. In deze tentoonstelling worden 75 schilderijen en ongeveer 20 tekeningen van Peter Paul Rubens, Anthonie van Dyck en Jacob Jordaens uit de verzameling van de Hermitage in St.-Petersburg tijdelijk naar Nederland gehaald. Bijzonder is dat er minstens één werk van Rubens bij zit dat niet eerder is uitgeleend.

Peter Paul Rubens (1577–1640) en atelier, Kruisafneming, ca. 1618, olieverf op doek, 297 x 200 cm © State Hermitage Museum, St Petersburg

Het werk De Kruisafneming (ca. 1618), waarin Rubens overtuigend en vol dramatiek het lijden van Christus uitbeeldde, wordt door het museum gezien als één van de hoogtepunten van de tentoonstelling. Bovendien is dit werk nooit eerder aan een ander museum uitgeleend. Met 17 schilderijen en diverse tekeningen, krijgt Rubens sowieso ruim de aandacht.

Veel van de tentoongestelde werken werden al in de achttiende eeuw door Catherina de Grote verworven en opgenomen in de collectie van de Hermitage in St.-Petersburg. De tentoonstelling “Rubens, Van Dyck & Jordaens: Vlaamse meesters in de Hermitage” is te bezichtigen van 17 september 2011 tot en met 16 maart 2012.

Lees ook:Vlaamse Meesters in de Hermitage 2.0
Lees ook:Rubens, Van Dyck en Jordaens reizen vanuit Vlaanderen naar Twente
Lees ook:Hermitage Rusland brengt Hollandse meesters terug naar Nederland
Lees ook:Van Floris tot Rubens: Meestertekeningen uit de Renaissance
Lees ook:Eerste topwerken tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage bekend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>