Verbouwing Rijksmuseum valt in de prijzen

Rijksmuseum Winnaar Amsterdamse Architectuur Prijs 2014, FOTO: Pedro Pegenaute

Rijksmuseum Winnaar Amsterdamse Architectuur Prijs 2014, FOTO: Pedro Pegenaute

De verbouwing van het Rijksmuseum in Amsterdam is in de prijzen gevallen. De Spaanse architect Antonio Ortiz van Cruz y Ortiz arquitectos kreeg tijdens het Architectenbal in de Beurs van Berlage in Amsterdam de Amsterdamse Architectuur Prijs overhandigd. Ortiz moet de onderscheiding wel delen met het Rijksmuseum en de Rijksgebouwendienst. Zij gaven immers de opdracht voor de verbouwing. 

De jury prees het project op de volgende manier: “Natuurlijk is het Rijksmuseum een project hors catégorie, dat zich moeilijk laat vergelijken met de overige projecten uit 2013. Maar ook in die categorie is het Rijksmuseum bijzonder geslaagd. De transformatie had op vele momenten enorm mis kunnen gaan, en het is algemeen bekend dat voor voortdurende verbetering van het project is gevochten. De ambities en de standaard van de architectuur zijn hoog geweest en gebleven. Hiervoor wil de jury ook pleiten bij alle toekomstige projecten in de stad – ongeacht de schaal of de wijze van totstandkoming. Sinds de heropening in 2013 is de iconische waarde van ‘Het Rijks’ evident, evenals de betekenis van het museum voor Nederland, voor Amsterdam en voor de Amsterdammers, die niet alleen het museum, maar ook ‘hun’ fietsroute terugkregen. De jury is van mening dat het is gelukt om met de transformatie van het Rijksmuseum een publiek interieur aan de stad toe te voegen.”

De zogenoemde Gouden Aap (Amsterdamse Architectuur Prijs) werd door Francine Houben van Mecanoo Architecten uitgereikt aan Ortiz. Zij won de prijs vorig jaar voor haar werk aan het Amsterdam University College.

De prijs is een nieuwe opsteker voor het Rijksmuseum met betrekking tot de verbouwing. Minister van Cultuur Jet Bussemaker liet namelijk in een brief aan de Tweede Kamer weten dat de kosten van de verbouwing van het Rijksmuseum lager zijn uitgevallen dan begroot. In 2010 werd nog verwacht dat er 375 miljoen euro zou worden uitgegeven voor de verbouwing. De uiteindelijke kosten vielen zo’n 5,5 miljoen euro lager uit, waardoor de totale verbouwing zo’n 370 miljoen euro kostte.

Lees ook:Aannemer gezocht
Lees ook:EYE en Museum van Loon krijgen N8 Sokkels
Lees ook:Streetartist LA II stopt met graffiti
Lees ook:‘Amsterdamse kunsthal is luchtkasteel’
Lees ook:Rijksmuseum wint European Museum of the Year Award

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>