Summer School in het Middelheimmuseum

Van 23 tot en met 29 augustus vindt in het Middelheimmuseum in Antwerpen de summer school MOBILE AUTONOMY plaats. De summer school omvat onder meer lezingen, workshops, debatten en andere activiteiten. Aan de hand daarvan wordt gereflecteerd over de zelforganisatie van kunstenaars.

Is de kunst (nog) een wetenschap van vrijheid en hoe organiseren we onszelf als kunstenaars vandaag? Dat zijn de vragen die de summer school MOBILE AUTONOMY centraal stelt. Tijdens de summer school wordt nagedacht over welke strategieën en structuren toegepast (kunnen) worden om de artistieke autonomie van de kunstenaar in stand te houden. Zowel theoretisch, praktisch als hands-on zal worden nagegaan welke handelswijzen en methodes kunstenaars en andere culturele ’makers’ ontwikkelen om hun praktijk in stand te houden binnen de hedendaagse economische en maatschappelijke condities.

Kunstenaarspraktijken met ervaring en expertise in zelforganisatie worden ter voorbeeld gesteld, maar ook alternatieve modellen buiten het veld van de kunsten komen aan bod. Er wordt onderzocht welke strategieën het meest duurzaam zijn en waar we van elkaar kunnen leren zowel binnen de kunstsector als daarbuiten. Een 30-tal geselecteerde deelnemers wonen lezingen en workshops bij van internationaal erkende academici en kunstenaars (of kunstenaarscollectieven). Allen hebben ze een heldere visie op de manier waarop creatieve beroepen vandaag omgaan met de huidige post-Fordistische leef- en werkomstandigheden. Aan de avondlezingen en aansluitende filmvertoningen kan elke geïnteresseerde bezoeker deelnemen.

Er worden lezingen en workshops georganiseerd met en door Åbäke, Nico Dockx, Pascal Gielen, Erik Hagoort, Thomas Hirschhorn, Hotel Charleroi, Isabell Lorey, Oda Projesi, Tara Cranswick, Emma Rushton & Derek Tyman, Gerald Raunig, en Raqs Media Collective. Naar aanleiding van de summer school wordt ook het boek Mobile Autonomy. Exercises in artist’s self-organization voorgesteld, in de reeks Arts in Society. De auteurs, die ook te gast zijn op de summer school, werden gevraagd te reflecteren op het thema ’Zelforganisatie van Kunstenaars’. Met bijdragen van A Dog Republic, Nico Dockx, Pascal Gielen, Erik Hagoort, Thomas Hirschhorn, Kirsten Leenaars, Isabell Lorey, Oda Projesi, Louise Osieka, Jason Pallas, Caroline Picard, Raqs Media Collective, Kuba Szreder, Jonas Tinius, Tricia Van Eck en Sara Weyns. In samenwerking met Valiz, een onafhankelijke, internationale uitgeverij op het gebied van kunst, theorie, kritiek, grafisch ontwerp en stadscultuur. Het boek werd gerealiseerd met de steun van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen.

Deze Summer school vormt een eerste hoogtepunt binnen het TRAFFIC-programma van Lokaal 01.

Het publieke programma is als volgt:

MAANDAG 24.0818.30 uur

LEZING
door Oda Projesi en Nicola Setari
Vragen gemodereerd door Pascal Gielen en Nico Dockx

Oda Projesi is een kunstenaarscollectief gevestigd in Istanbul. Stichtende leden zijn Özge Açıkkol, Güneş Savaş en Seçil Yersel. Oda Projesi heeft sinds 2000 een mobiele status. Zij stellen vragen over ruimte en plaats en gebruiken hiervoor verschillende media zoals radio zenders boeken, postkaarten en kranten.

Nicola Setari is een onderzoeker, curator en auteur. Hij werkte mee aan dOCUMENTA (13) in Kassel, en droeg bij aan het artistieke en en educatieve programma. Setari is professor Visuele Antropologie aan de New Academy of Fine Arts in Milaan en is Secretaris-Generaal van de Dena Foundation for Contemporary Art in Parijs.

20.30 uur
FILMSCREENING
Filmkeuze van Oda Projesi

DINSDAG 25.08

18.30 uur
LEZING
door Thomas Hirschhorn
Vragen gemodereerd door Nico Dockx en Sara Weyns

Thomas Hirschhorn is een Zwitsers kunstenaar die internationale bekendheid verwierf door zijn spraakmakende installaties met een politieke lading. Zijn werk wordt getoond in talrijke musea, gallerijen en tentoonstellingen, zoals de Biënnale van Venetië (1999), de Biënnale van Sao Paolo (2006), Carnegie International Pittsburgh (2008) en Manifesta 10 in St. Petersburg. Hij ontving reeds verschillende onderscheidingen en prijzen. Met elke tentoonstelling – in musea, gallerijen, kunstruimtes – en met elk werk in de openbare ruimte bevestigt hij zijn verbintenis met een niet-exclusief publiek.

20.30 uur
FILMSCREENING
Een portret van Andrea Zittel door Rirkrit Tiravanija
(onderdeel van “Chew The Fat” installatiewerk)

WOENSDAG 26.08

18.30 uur
LEZING
door Raqs Media Collective en Isabell Lorey
Vragen gemodereerd door Pascal Gielen en Mihnea Mircan

Raqs Media Collective is opgericht in 1992 door Jeebesh Bagchi, Monica Narula en Shuddhabrata Sengupta. Het collectief speelt graag verschillende rollen: vaak die van de artiest, soms die van curator, maar soms ook die van filosofische ’agent provocateur’. Ze maken kunst, maar hebben ook films, boeken en tentoonstellingen op hun palmares staan en werkten samen met architecten, computerprogrammeurs, schrijvers en theaterregisseurs. Hun artistieke praktijk heeft een grote impact gehad op de hedendaagse cultuur in India. Momenteel tonen ze een installatie op de Biënnale van Venetië.

Isabell Lorey is politiek theoreticus aan het European Institute for Progressive Cultural Policies (eipcp), gevestigd in Berlijn en auteur van teksten voor het web journaal Transversal. Als professor geeft ze politieke, feministische en postkoloniale theorie aan verschillende Europese universiteiten.

20.30 uur
FILMSCREENING
Film van Raqs Media Collective

DONDERDAG 27.08

18.30 uur
LEZING
door Gerald Raunig
Vragen gemodereerd door Nico Dockx en Mihnea Mircan

Gerald Raunig is filosoof en werkt aan het Zürcher Hochschule der Künste in Zürich en aan het European Institute for Progressive Cultural Policies (eipcp). Hij werkt mee aan het meertalige web journaal Transversal en het tijdschrift Kamion.

20.30 uur
FILMSCREENING
Film “7 × Jef Geys” van Inge Godelaine
ZATERDAG 29.08

11.00 -16.00 uur
Publieke lancering van het boek Mobile Autonomy. Exercises in artist’s self-organization
Presentatie/debat met o.a. Pascal Gielen en Nico Dockx, de aanwezige kunstenaars en Kunstenpunt
Gesprek gemodereerd door Chantal Pattyn
Einddebat en eindconclusie
Feestelijke afsluiting van de summer school met volkskeuken/barbecue

Voor de lezingen en filmscreenings geldt:

- Gratis, reservatie is niet nodig
- Welkom vanaf een halfuur voor de aanvang van de lezing
- Aanmelden aan de infostand in/aan het Kasteel
- Na 20u: toegang via Middelheimlaan 63
- De lezingen en debatten verlopen grotendeels in het Engels

Lancering publicatie met debat en feestelijke afsluiting
- Graag voor 26 augustus reserveren via [email protected]

BRON: Persbericht Middelheimmuseum

Lees ook:De achtergrond van The Guggenheim Collection bij Cobra Museum
Lees ook:Kunsthistoricus praat ons gratis bij
Lees ook:Theatrale lezing in het Stedelijk Museum Zwolle
Lees ook:Met Maarten van Rossem de geschiedenis in
Lees ook:Cuypershuis in de ban van het glas

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>