Jurriaan Schrofer tijdens Dutch Design Week

Een lezing over en inzicht in Jurriaan Schrofer CREDITS: Lecturis

Een lezing over en inzicht in Jurriaan Schrofer CREDITS: Lecturis

Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven, die komende zaterdag van start gaat, zal uitgeverij Lecturis een lezing houden over Jurriaan Schrofer. Jurriaan Schrofer (1926-1990) was een bijzonder veelzijdig grafisch ontwerper. Bijzonder aan Schrofer is dat hij zijn ontwerpen niet weggooide, maar bewaarde. Zelfs werktekeningen en ander prepressmateriaal werd door hem gekoesterd. Dit materiaal is nu ook in boekvorm te zien.  

De lezing vertrekt aan de hand van zijn tekeningen. Met behulp van die tekeningen belicht Frederike Huygen, auteur van het boek over Jurriaan Schrofer, het ambachtelijke aspect van het ontwerpproces in het predigitale tijdperk. Het is een ode aan de expressieve en poëtische kracht van
de schets. Zijn schetsen en tekeningen uit de periode 1950-1990 hebben een bijzondere visuele en poëtische kracht. Voor de publicatie is daar een ruime selectie uit gemaakt, ingeleid door een essay. Het boek bevat verder een uitgebreide demonstratie in woord en beeld van het ontwerp- en drukproces uit het pre-digitale tijdperk.

Frederike Huygen is kunst- en designhistorica en schreef vele publicaties over design. Onlangs promoveerde ze aan de UvA met Jurriaan Schrofer, grafisch ontwerper, fotoboekenpionier, art director, docent, kunstbestuurder, omgevingskunstenaar. Huygen werkt als freelance onderzoeker en auteur en zij is voorzitter van Stichting Designgeschiedenis Nederland.

De lezing wordt gehouden op donderdag 23 oktober met een inloop om 16:00 uur, waarna de lezing om 16:15 uur start in het auditorium van het Van Abbemuseum. De toegang tot het museum verloopt via het bruggetje van John Körmeling aan de Bilderdijklaan 10 in Eindhoven. U kunt zich aanmelden voor de lezing via [email protected]. Aansluitend op de lezing start ook de verkoop van het boek over Jurriaan Schrofer. Het boek is te koop voor 29,95 euro. (ISBN 978-94-6226-077-1)

Lees ook:In Search of Intimacy by Henri Senders
Lees ook:De onbekende Rembrandt-collectie in boekvorm
Lees ook:Devils & Angels door de lens van Friso Spoelstra
Lees ook:Het grafische werk van Francis Bacon
Lees ook:Keramiek in Galerie Wies Willemsen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>