Nieuwe Rothko ontdekt door Christie’s

Mark Rothko, Untitled #17, 1961

Veilinghuis Christie’s denkt een tot nu toe onbekend werk van Mark Rothko te hebben ontdekt. Het kunstwerk, Untitled #17, dateert uit 1961. Op het werk is een rood kleurvlak en een kleiner roze kleurvlak tegen een gouden achtergrond te zien. Christie’s verwacht dat het werk voor ruim 18 miljoen dollar verkocht zal worden op de Post- War and Contemporary Art veiling op 11 mei in New York.

De Britse kunsthistoricus David Anfam (auteur van de catalogue raisonné van Mark Rothko uit 1998) heeft het kunstwerk voor Christie’s onderzocht en de authenticiteit bevestigd. Anfam verklaarde dat de penseelvoering, het palet, de grootte van het doek en de stijl overeenkomen met andere werken uit Mark Rothko’s oeuvre. “The painting is consistent with Rothko’s hand and whole way of painting.” Ook Rothko’s handtekening op de achterkant van het houten spieraam lijkt authentiek te zijn, volgens David Anfam.

Marc Glimcher, manager van de Pace Gallery in New York  die de nalatenschap van Mark Rothko vertegenwoordigt, zegt dat hijzelf en de twee kinderen van Rothko niet wisten dat dit werk bestond. Het veilinghuis meldt dat de Amerikaanse eigenaar van Untitled #17 het werk in 1965 direct van de kunstenaar kocht en het tot nu toe uit de openbaarheid heeft gehouden. (Bron: Wall Street Journal)

Lees ook:De top-10 topstukken van Sotheby’s 2014
Lees ook:Een ei van zes miljoen dollar
Lees ook:Kunst app van de week: Rothkomatic
Lees ook:Kunstveilingen 9-13 mei: de hoogtepunten
Lees ook:94% van Clyfford Still’s werk te zien in Denver

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>