Kerstcadeautip! Het verloren schetsboek van Vincent van Gogh

Een aanrader voor onder de kerstboom! CREDITS: Lannoo

Een verloren gewaand kunstwerk vinden van een meesterschilder; iedereen zou het wel willen. Je hebt soms een portie geluk nodig, maar vaker hangt het gewoon van toevalligheden aan elkaar. In het boek ‘Vincent van Gogh, Het verloren schetsboek van Arles’ van Bogomila Welsh-Ovcharov wordt uit de doeken gedaan hoe het ‘verloren’ schetsboek van Van Gogh uit zijn tijd in Arles en Saint-Rémy de Provence terug werd gevonden. En dat niet alleen: je kunt ook een kijkje nemen in het schetsboek zelf, aangezien het boek is uitgerust met prints van de tekeningen die Van Gogh destijds maakte. Dat maakt dit boek een ultiem cadeau voor onder de kerstboom en door de samenwerking van Kunst.blog.nl met uitgeverij Lannoo kun je het ook nog eens met 15% korting aanschaffen en gratis verzending! 

Wie dit boek onder de boom aantreft (of voor zichzelf koopt), zal aangenaam verrast worden. Het gebonden boek is zwaar en groot, maar bovenal een bijzonder boek. Met een formaat van 27 bij 40 centimeter is dit ‘schetsboek’ een boek dat je echt vast moet houden, dat je ook vast wilt houden en behouden. Het is ongeveer het formaat van het grootboek zelf, waarin Vincent zijn schetsen aan het papier toevertrouwde. Met een voorwoord van Ronald Pickvance, kunsthistoricus en Van Gogh-kenner, krijg je een kleine vooruitblik op wat komen gaat in het boek. Bogomila Welsh-Ovcharov beschrijft vervolgens uitgebreid de geschiedenis van het schetsboek, dat eigenlijk een grootboek was van Joseph en Marie Ginoux, eigenaars van Café de la Gare in Arles. Vincent van Gogh kreeg dit grootboek cadeau in mei 1888 van het echtpaar toen hij bij hen verbleef en gebruikte het als schetsboek.

Twee jaar lang werd het grootboek door Van Gogh gebruikt en in die tijd reisde het met de kunstenaar mee door de Provence. De tekeningen en schetsen die Van Gogh maakte tonen de ontwikkeling in zijn werk, maar ook de gelijkenissen met werken die wel al reeds bekend waren als zijnde een Van Gogh. De landschappen van Van Gogh zijn te vinden in zijn schetsboek, het portret van de cafévrouw Marie Ginoux komt er in terug en ook diverse straatbeelden en dorpsgezichten tonen duidelijk de stijl van de Nederlandse kunstenaar. Voorstudies, probeersels, kortom schetsen, het grootboek vormde een bron van inspiratie voor zijn schilderijen. Welsh-Ovcharov heeft het grootboek uitvoerig onderzocht, research verricht en uiteindelijk ook kunnen bewijzen dat dit groot’schets’boek daadwerkelijk van de hand van Van Gogh is. Dit bewijs werd niet alleen in het grootboek zelf gevonden, maar ook in een klein notitieboekje van het echtpaar Ginoux, waarvan de transcripties te vinden zijn in het boek.

Het boek beschikt voor de volle 100% over een zekere kunsthistorische waarde, gezien de achtergrond en het belang van de ontdekking van dit schetsboek. Voor de koper of ontvanger van het boek wordt er bovendien een extra dimensie verkregen, omdat de 65 tekeningen van Van Gogh ook in dit boek te zien zijn. Uiteraard zijn het niet de originelen, maar de echte Van Gogh-liefhebber zal zijn of haar hart kunnen ophalen met het boek. Het is gewoonweg genieten om de details in het werk van Van Gogh te ontdekken, met het boek op je schoot, zonder dat je naar een museum hoeft te gaan en andere mensen in de weg zit om het werk te bekijken. Je mag er met je neus bovenop zitten en kunt zo de details zien, waarna je uiteindelijk toch naar het museum gaat en weet waar je op moet letten of wat je wilt zien in de werken van Van Gogh. De notities achterin het boek, behorende bij de schetsen, maken ook duidelijk waar Vincent van Gogh zich zoveel jaren geleden precies bevond in de Franse Provence en wat hij er deed. Daarmee treed je bijna in de voetsporen van deze wereldberoemde kunstenaar.

Al met al is dit boek daarmee zeker een aanrader voor onder de kerstboom. In samenwerking met uitgeverij Lannoo mag Kunst.blog.nl een korting van 15% op de aanschafprijs van 69,00 euro aanbieden, waarbij het boek ook nog eens gratis wordt verzonden. Hoe je dit doet?

1. Surf naar http://www.lannoo.be/vincent-van-gogh-het-verloren-schetsboek-uit-arles-0

2. Tik in je winkelmandje de kortingscode ‘kunstblog1617’ in.

3. Klik op ‘+’ om de korting te activeren.

4. Rond je bestelling af. Enkele dagen later valt het boek in je brievenbus.

Deze actie is alleen geldig via LannooShop, tot 28 februari 2017. Hierbij geldt verder: op is op.

ISBN: 9789082074925

 

Lees ook:Zonnebloemen enthousiast ontvangen
Lees ook:Vincent van Gogh verloor oor door degen Gauguin
Lees ook:De Schetsende Verhalen van Joop van Egmond
Lees ook:Arles zet Frank Gehry in de wachtkamer
Lees ook:In de voetsporen van Vincent van Gogh

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>