De Schetsende Verhalen van Joop van Egmond

Schetsende verhalen CREDITS: Joop van Egmond en Alex van Egmond

Schetsende verhalen CREDITS: Joop van Egmond en Alex van Egmond

Wie begint met tekenen, schilderen of een andere vorm van beeldende kunst, maakt vaak eerst een vormstudie, een schets. Aan de hand van die schetsen ontstaan uiteindelijk de kunstwerken die in musea of in galeries worden geëxposeerd. Maar soms vormen de schetsen an sich ook verhalen. Kunstenaar Joop van Egmond, ook wel bekend onder de naam ‘Mond’, heeft zijn schetsen verwerkt in een e-book met de titel Schetsende Verhalen. 

Schetsende verhalen is een bundeling van tekeningen, schilderijen en verhalen over ontmoetingen tijdens het tekenen. Een schetsboek vergezelt de Rijnsburgse kunstenaar op elke reis, waarin hij het alledaagse leven en de natuur documenteert. Behalve Nederland bezoekt Van Egmond Oeganda, Frankrijk en China en komt daar op zijn eigen manier in contact met de plaatselijke bevolking. Tientallen schetsboeken heeft Joop van Egmond in een tijdspanne van meer dan vijftig jaar vol getekend en geschilderd. Die boeken liggen helaas te verstoffen in zijn atelier en worden eigenlijk bijna nooit geopend. Ergens is dat ontzettend jammer, want de schetsen geven een inkijkje in het leven van een gedreven persoonlijkheid. Daarbij is het verhaal achter de schets vaak net zo intrigerend als de schets zelf. Met dat idee in gedachten schreef Joop van Egmond in samenwerking met zijn zoon Alex het boek Schetsende verhalen.

Schetsende verhalen is dan ook precies dat: een handig e-book dat gemakkelijk wegleest en tegelijkertijd een intrigerend inzicht biedt in het hoofd van een kunstenaar. Hoe vertrouw je een schets aan papier toe in moeilijke omstandigheden, zoals als passagier in een hobbelige bus op het Chinese platteland? Het antwoord vind je in Schetsende Verhalen en ja, soms is uitstellen van wat je wilt uiteindelijk de enige juiste oplossing om iets te realiseren. De verhalen, die in het e-book worden afgewisseld met prenten en schetsen, zijn kenmerkend voor veel dilemma’s waar kunstenaars voor komen te staan gedurende hun ontwerptijd, maar zijn tegelijkertijd ook zo herkenbaar voor iedereen. Nieuwsgierigheid siert nog altijd de mens en ook in Schetsende verhalen komen tal van situaties langs in de verhalen die voor iedereen een bron van herkenning zullen zijn. Meekijken over de schouder van een kunstenaar bijvoorbeeld op vakantie, al is het in dit geval de schouder van Van Egmond zelf die diverse blikken moet trotseren in Oeganda.

Soms biedt het e-book je ook op een andere manier een inzicht, een inzicht in jezelf. Het verhaal ‘Godin op een eiland’ is zo mooi omschreven dat je jezelf bijna op het eiland van Guanyin zelf waant. En zo staan er in Schetsende verhalen nog meer van dit soort prachtige verhalen. Wie wel eens wil weten hoe een kunstenaar tot zijn tekeningen komt, zal met Schetsende verhalen niet teleurgesteld worden!

Schetsende verhalen (ISBN 978 90 902896 5 6) is verkrijgbaar als e-book voor € 3,95 en is te koop op webwinkel Amazon. Er is ook een luxe editie van het boek voor € 14,95 en deze zal te koop zijn bij diverse regionale boekwinkels in de omgeving van Katwijk, waaronder bij Kantoorboekhandel Van den Berg in Katwijk.

Lees ook:Een dialoog met het eiland
Lees ook:Schets van Da Vinci teruggevonden
Lees ook:In the Picture: Het Blauwe Uur van Anook Cléonne
Lees ook:Mode-ontwerper Joop veilt kunst Tamara de Lempicka
Lees ook:Bit Rot van Douglas Coupland in Witte de With

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “De Schetsende Verhalen van Joop van Egmond

 1. nic zwaan

  Hoi Joop, leuke rescentie op je (jullie) nieuwe ‘insteek’.

    /   Reply  / 
 2. henk brussee

  Hallo Joop,
  Met veel genoegen heb ik je boek gelezen. Het is een duidelijke weergave van wat je allemaal kunt tegenkomen als tekenaar/schilder. Het is op een prettige manier geschreven. Ik wens je verder veel succes met je werk.
  Groet, Henk Brussee

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>