Jubileum voor Papierbiënnale in Museum Rijswijk

4.Francois du Plessis, 'Dinner for one'2013,cut books, 60cm

4.Francois du Plessis, ‘Dinner for one’2013,cut books, 60cm

Op 14 juni 2014 jubileert Museum Rijswijk met de tiende Papierbiënnale. Deze internationale tentoonstelling is te zien tot en met 26 oktober. De Papierbiënnale wordt al 20 jaar georganiseerd door Museum Rijswijk. In tien gejureerde edities toonden inmiddels meer dan 200 kunstenaars hun kunnen binnen de wereld van papier.

Middels de Papierbiënnale wordt duidelijk wat er allemaal met papier mogelijk is. Papier is dienstig als drager van schetsen en gedachten, beschermer van vluchtige invallen. Steeds vaker inspireert papier zelf en wordt het hoofdonderwerp van een kunstwerk: boodschap en materiaal zijn onlosmakelijk verbonden. Kunstenaars kiezen er bewust voor om zelf met vezels en water papier te maken of bewerken juist bestaand papier door het te kreukelen, vouwen, snijden, knippen, scheuren, samen te persen of opnieuw te verpulpen. Daarbij wordt oud met nieuw vermengd.

7. Nathalie Boutte, 'Book Ends', 2012. 89x115cm

7. Nathalie Boutte, ‘Book Ends’, 2012. 89x115cm

Bij de komende Papierbiënnale zijn er diverse kunstenaars aanwezig met hun werken. Nathalie Boutté laat zien dat twee werelden zijn te verenigen. De digitale revolutie leidt dan wel tot een afname van bedrukt papier, maar zij hervond het handmatige contact met het materiaal door pixelend haar collages op te bouwen uit stroken gerecycleerd papier. Guy Laramée draagt graag aan bij aan de ondergang van het papieren boek. Zandstralend en met een haakse slijper maait hij door encyclopedische naslagwerken om de gebundelde kennis weg te vagen en er zijn symbolische visie op de natuur voor terug te geven: beschilderde reliëfs in de vorm van eilanden en bergen.

Kunst kruipt verder waar het niet gaan kan. Als water stroomt de installatie van Wade Kavanaugh & Stephen B. Nguyen door het museum. Museum Rijswijk heeft nooit eerder wateroverlast gehad, maar nu wordt het spannend … Het is maar goed dat de watervallen van papier blijken, evenals alle andere bijdragen van liefst 25 internationale kunstenaars, die niet eerder in Nederland exposeerden. Myriam Dion maakt van oude kranten kant, door naar hartenlust de visuele en tekstuele ruis uit volle voorpagina’s te halen.

Alle kunstenaars die deelnemen aan Papierbiënnale 2014 in Museum Rijswijk zijn Lucrezia Bieler (CH), Paul Bourgeois (BE), Mélanie Bourlon (FR), Nathalie Boutté (FR), Helene Briels (NL), Jiyoung Chung (KR), Erik & Martin Demaine (CA/US), Myriam Dion (CA), Andrée-Anne Dupuis-Bourret (CA), Ji-Yun (KR/FR), Wade Kavanaugh & Stephen B. Nguyen (US), Joris Kuipers (NL), Guy Laramée (CA), Pablo Lehmann (AR), Ulrike Lindner (DE), Ole Müller (DE), Katrin Paul (DE), Matthew Picton (GB), François du Plessis (ZA/DE), Mathilde Roussel (FR), Simon le Ruez (GB), Richard Shipps (VS), Nobuko Ueda (JP). Bij de Papierbiënnale verschijnt ook een rijk geïllustreerde catalogus met een overzicht van de deelnemende kunstenaars en een bespiegeling over de tien edities (Ned/Eng). Auteur: kunsthistoricus Frank van der Ploeg. ISBN/EAN 978-90-821807-1-8. Verkoopprijs € 19,75.

 

 

 

Lees ook:Opening 10e Papierbiënnale in Rijswijk
Lees ook:Van papiermarkt tot papieraankoop in Rijswijk
Lees ook:Museum Rijswijk maakt zich op voor komende Papier Biënnale
Lees ook:Holland Papier Biënnale in Rijswijk en Apeldoorn
Lees ook:Rijswijk Textiel Biënnale 2015 komt er aan!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>