Gent geeft schilderij Kokoschka niet terug

Oskar Kokoschka, Portret van Ludwig Adler, 1914

Op 16 juni maakte het college van burgemeester en schepenen van de Stad Gent bekend dat er geen reden is tot teruggave van het schilderij Portret van Ludwig Adler van Oskar Kokoschka. De erfgenamen van Victor von Klemperer (een joodse bankier en kunstverzamelaar uit Dresden) hadden het betreffende schilderij teruggevraagd van de Stad Gent, aangezien het werk tussen 1931 en 1937 tot de verzameling van Klemperer behoorde.

De erfgenamen van Victor von Klemperer meenden dat hij slachtoffer van het nationaalsocialistische regime is geweest en het kunstwerk rond 1937 onder dwang moest verkopen. Het Gentse stadsbestuur heeft een onafhankelijke commissie de zaak laten onderzoeken en is tot de conclusie gekomen dat er geen reden is tot teruggave van het schilderij.

Hoewel het onafhankelijke onderzoek uitwijst dat Klemperer inderdaad slachtoffer was van het nationaalsocialisme in Duitsland (hij werd bijvoorbeeld al in 1934 met pensioen gestuurd door de Dresdner Bank), heeft de commissie geen aanwijzingen gevonden dat het schilderij van Oskar Kokoschka onder dwang verkocht is. “Victor von Klemperer wou al halfweg 1937, anderhalf jaar voor ‘Reichskristallnacht’, tijdens een overzichtstentoonstelling van Kokoschka in Wenen, het schilderij verkopen”, aldus cultuurschepen Lieven Decaluwe (Pro Gent). Ook zou de hoofdreden tot verkoop volgens één van de zonen zijn dat Victors echtgenote Sophie von Klemperer het schilderij helemaal niet mooi vond. Dit zijn slechts enkele van de aanwijzingen die tot de conclusie geleid hebben dat er geen sprake is van dwangverkoop. Voor een uitgebreide uiteenzetting of om het volledige rapport van de commissie te lezen, kun je hier klikken.

Het schilderij Portret van Ludwig Adler behoort sinds 1987 tot de collectie van het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Het museum is bij de aankoop van het werk zorgvuldig te werk gegaan en het museum heeft internationaal aanvaarde museumdeontologie nageleefd volgens de commissie. (Bron: Gent.be en MetroTime)

Lees ook:Tate Gallery geeft schilderij Constable terug na nazi-diefstal
Lees ook:Australisch museum retourneert Nederlands kunstwerk aan familie roofkunstgedupeerde
Lees ook:Kunst over mensenhandel in het Haagse Atrium
Lees ook:Museum voor Schone Kunsten Gent eert oud-directeur met expositie
Lees ook:Katholieken willen kunst terug

1 Reacties // Reageer

One thought on “Gent geeft schilderij Kokoschka niet terug

  1. Anita

    Vervelend dat Gent het schilderij niet weggeeft. Ik vind het zelf een prachtig schilderij.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>