Museum voor Schone Kunsten Gent eert oud-directeur met expositie

Het MSK in Gent CREDITS: Wikimedia Commons

Het MSK in Gent CREDITS: Wikimedia Commons

Het Museum voor de Schone Kunsten (MSK) in Gent eert oud-directeur Robert Hoozee met een expositie. De oud-directeur van het museum overleed in 2012.  De huldetentoonstelling geeft een overzicht van de vele topwerken die hij tussen 1982 en 2012 verwierf.

Dankzij Hoozee kreeg MSK de beschikking over werken van James Ensor, Fernand Khnopff, George Minne, Félicien Rops en Léon Spilliaert, maar ook George Grosz, Oskar Kokoschka en Max Ernst. Veel bekende, maar ook onbekende aanwinsten die nooit eerder zijn getoond, komen in de huldetentoonstelling aan bod.

Omdat in de tentoonstelling veel aandacht gaat naar de tekening, lijn en textuur, zijn met Andrea Bianconi (Italie), Ricardo Lanzarini (Uruguay) en Mark Licari (USA) parallel drie kunstenaars te gast, die samen een monumentale muurtekening maken en workshops geven aan jongeren, waarbij de nadruk ligt op collectief tekenen. Tot slot krijgt het zomerseizoen extra kleur door de Belgische museale primeur van Der Kreislauf, een video van Katrien Vermeire over de verkoop van papieren bloemen door kinderen op het strand.

Robert Hoozee studeerdeKunstgeschiedenis en Oudheidkunde aan de Rijksuniversiteit Gent. Hij studeerde af met als thesisonderwerp ‘John Constable 1776-1837. Het realisatieproces’ (promotor: Prof. dr. Marcel De Maeyer). Daarmee legt hij de basis voor een zeer bijzondere carrière in de Belgische, maar ook internationale kunstsector. In 1978 komt hij na diverse functies bij andere musea terecht als assistent bij MSK in Gent. In de periode ’82-’85 wordt Robert Hoozee conservator ad interim van het Museum voor Schone Kunsten Gent. Daarna wordt hij aangesteld als conservator van het Museum voor Schone Kunsten Gent. In de loop van de volgende drie decennia bouwt hij het museum uit tot een wetenschappelijke instelling met internationale faam. Onder zijn leiding specialiseert het museum zich in de kunst van de 19e en vroege 20e eeuw, onder meer via de uitbouw en professionalisering van instrumenten als de museumbibliotheek en het studie- en documentatiecentrum. Door zijn toedoen wordt een actieve publiekswerking uitgewerkt; de ontwikkeling van de educatieve dienst – toen vrij nieuw in België – kent veel navolging in het Vlaamse museumlandschap.

Middels een online tijdlijn kan de carrière van Hoozee gevolgd worden bij MSK. De huldetentoonstelling Zonnewende loopt tot en met 12 oktober.

Lees ook:Belgische privéverzamelaar deelt werken met Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Lees ook:Een liefdesbrief als kunstvorm
Lees ook:Kunstroof na tien jaar eindelijk opgelost
Lees ook:Gent geeft schilderij Kokoschka niet terug
Lees ook:Brussels Summer Festival

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>