Museum Catharijneconvent zoekt nieuwe bestemming voor religieuze kunstobjecten

Christus als Man van Smarten eind 15de eeuw, Geertgen tot Sint Jans (ca.1465 – ca.1495) paneel, 24,5 x 24 cm © Museum Catharijneconvent

Christus als Man van Smarten
eind 15de eeuw, Geertgen tot Sint Jans (ca.1465 – ca.1495)
paneel, 24,5 x 24 cm
© Museum Catharijneconvent

Museum Catharijneconvent in Utrecht zoekt een nieuwe bestemming voor diverse religieuze kunstobjecten. Met de lancering van het platform Vraag en Aanbod Religieuze Voorwerpen wordt voor objecten afkomstig uit gesloten kerken en kloosters een nieuwe bestemming gezocht. 

Volgens het Museum Cathatrijneconvent is dit platform van groot belang in een tijd waarin ruim twee kerken per week noodgedwongen hun deuren sluiten. Naar verwachting worden door alle sluitingen zo’n 150.000 tot 250.000 religieuze voorwerpen als kelken, schilderijen, beelden, kazuifels en kandelaren overbodig, een enorm aantal voor Nederland. Museum Catharijneconvent zet zich in om deze religieuze voorwerpen de aandacht te geven die ze verdienen. Het museum speelt daarom vanaf nu via het platform een actieve rol bij het vinden van nieuwe bestemmingen.

De website van het platform is niet bestemd voor particulieren: alleen kerkelijke aanbieders en vragers van religieuze voorwerpen kunnen elkaar vinden via het platform. De eigenaren worden op deze manier direct betrokken bij de herbestemming van cultureel erfgoed. Museum Catharijneconvent is het kenniscentrum voor christelijke kunst, geschiedenis en cultuur van Nederland. Het museum beheert een grote kunstcollectie, maar houdt zich ook bezig met religieuze voorwerpen buiten de museummuren. Het afstoten van een kerkelijke collectie is nu eenmaal een moeilijk proces dat vaak met emoties gepaard gaat. De erfgoedspecialisten van Museum Catharijneconvent brengen collecties in Nederlandse kerken en kloosters in kaart, stellen vast wat de belangrijkste voorwerpen zijn en helpen bij de herbestemming ervan. Hierdoor zien kerkelijke eigenaren hun vaak zo geliefde voorwerpen terug op een passende locatie, in binnen- en in buitenland.

Lees ook:Het Grootste Museum van Nederland
Lees ook:Henk Helmantel zomer 2010
Lees ook:Kunstenaar Tom I’istelle en de onbekende bestemming van vluchtelingen
Lees ook:Kunst app van de week: Pelgrims tour
Lees ook:Catharijneconvent moet Pietà-sculptuur teruggeven

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>