Middeleeuwse meesterwerken in Brugge

 

De zondeval van Hugo van der Goes uit het Kunsthistorisches Museum te Wenen

In het pittoreske stadje Brugge, waar rond de 30 musea te vinden zijn, worden deze week twee nieuwe tentoonstellingen geopend in het Groeningemuseum en het Sint- Janshospitaal. Naast de al aanwezige topstukken van Vlaamse meesters als Jan van Eyck, Hugo van der Goes, Dirck Bouts, Gerard David en Hans Memling kun je nu ook 54 meesterwerken uit het Kunsthistorisches Museum van Wenen bewonderen en alles te weten komen over geneeskunde in de 16de en 17de eeuw.

In het Sint- Janshospitaal is de tentoonstelling ‘Van chirurgijns tot pestheiligen. Ziek zijn in Brugge in de 16de en 17de eeuw’ reeds begonnen.  Deze voormalige ziekenzalen, waar vele werken van Hans Memling tentoongesteld worden, vormen een geschikt decor om de bezoekers tevens te informeren over geneeskunde, chirurgijns en kwakzalvers.

In het Groeningemuseum opent op woensdag 5 oktober de tentoonstelling ‘Vorstelijk Verzameld’. De 54 uitgeleende schilderijen uit de 15de en 16de eeuw van Vlaamse meesters vormen een aanvulling op de prachtige triptieken die tot de collectie van het Groeningemuseum behoren. Op deze manier ontstaat een uitzonderlijk overzicht van de meest beroemde en invloedrijke grootmeesters uit de omgeving van Brugge (wat je niet mag missen overigens). Naast bovengenoemde meesters zijn er tevens werken van Juan de Flandes, Jan Gossaert, Joos van Cleve, Joachim Patinir, Hiëronymus Bosch en Pieter Bruegel.

Beide tentoonstellingen zijn nog tot begin 2012 te bezichtigen. (Bron: Knack.be, Nieuwsblad.be)

Lees ook:De Vlaamse primitieven in het Groeningemuseum
Lees ook:Vlaamse vedetten
Lees ook:De heksen van Bruegel: over heksen in de kunst
Lees ook:Oeuvre Jan Brugge in Bergkerk Deventer
Lees ook:Vlaamse Meesters in de Hermitage 2.0

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>