Kunstwerk Egon Schiele voor miljoenen geveild

Egon Schiele, Häuser mit bunter Wäsche (Vorstadt II), 1914 ©EPA

Ondanks de protestactie die eergisteren ten tijde van de veiling voor het Leopold Museum plaatsvond, is het kunstwerk Häuser mit bunter Wäsche (Vorstadt II) van de Oostenrijkse Egon Schiele (1890- 1918) toch geveild. Mede doordat kunstwerken van Schiele zelden op veilingen verschijnen, bracht het werk een recordbedrag van ruim €27,6 miljoen op.

Veilinghuis Sotheby’s liet weten dat dit een nieuw veilingrecord voor een kunstwerk van Egon Schiele is. Het Leopold Museum zal deze opbrengsten gebruiken om de restitutiegelden voor een ander werk van Schiele, Portret van Wally, te kunnen aflossen.

Protestactie in het Weense Museumkwartier ©DerStandard

De protestactie vanuit de Joodse Gemeenschap komt voort uit het feit dat de Leopold Stichting weigert om de kunstwerken aan de voormalige eigenaars terug te geven. Het museum kiest er liever voor om de erven restitutiegelden uit te betalen, wat vaak slechts een fractie van de geschatte waarde van een kunstwerk is. Op de protestborden staat dan ook: “Do not sell- restitute!”, “True lies” en “Restituieren! Nicht verkaufen! Das Leopold Museum muss Nazi- Raubkunst zurückgeben”.Ondanks dit alles wordt de Leopold Stichting door de zogenaamde Michalek- Commissie wel als ‘restitutie waardig’ gezien. (Bron: Der Standard, De Morgen en Telegraaf)

Lees ook:Leopold Museum verkoopt Schiele voor een Schiele
Lees ook:Museum Leopold opnieuw geconfronteerd met Nazi- verleden
Lees ook:Schilderij Norman Rockwell gevonden
Lees ook:Domme kunstdief verraad zichzelf
Lees ook:Christie’s verkoopresultaten vallen ook tegen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>