Hermitage Amsterdam organiseert diamantenjacht op 29 en 30 oktober

Foto: Model van de Grote Tsarenkroon van het Russische Rijk Rusland, Smolensk, 2012  (o. a.) 14-karaats witgoud, natuurlijke briljanten, parels, rubelliet; h met kruis 35,  omtrek onderrand 63, d 31, b 24,5 cm; gewicht 2169,31 g.  Eigendom van Kristall Production Corporation, Smolensk, Russische Federatie

Foto: Model van de Grote Tsarenkroon van het Russische Rijk Rusland, Smolensk, 2012
(o. a.) 14-karaats witgoud, natuurlijke briljanten, parels, rubelliet; h met kruis 35,
omtrek onderrand 63, d 31, b 24,5 cm; gewicht 2169,31 g.
Eigendom van Kristall Production Corporation, Smolensk, Russische Federatie

Catharina de Grote bezat talloze diamanten. Haar kroon alleen al was bezaaid met meer dan tienduizend van die edelstenen. In het weekend van 29 en 30 oktober organiseert de Hermitage Amsterdam een ware diamantenjacht, waarbij bezoekers de kans krijgen een diamant in het museum te vinden. In de tentoonstelling Catharina, de Grootste kunnen in dat weekend letters worden verzameld die gezamenlijk de locaties aanwijzen waar diamanten verborgen zijn. De vinder van een steen mag die houden. Wel is slechts een viertal van de geslepen stenen een echte, Gassan 121 – 0,17crt diamant, ter waarde van 505 euro per stuk. De andere zijn zirkoniastenen. Het verschil is met het blote oog niet te zien en daarom kunnen bezoekers bij Gassan Diamonds, op loopafstand van de Hermitage, de steen laten controleren door de diamantexperts en uitvinden of zij de trotse bezitter zijn van een echte diamant.

In vergelijking met de traditionele briljantslijpvorm (met 57 facetten) heeft de Gassan 121 16 extra facetten op de bovenkant en 48 extra facetten aan de onderkant, waardoor een spectaculaire schittering ontstaat.

250 jaar nadat zij met een opzienbarende kunstaankoop de Hermitage stichtte, brengt de Hermitage Amsterdam het levensverhaal van Catharina de Grote, Europa’s langst regerende keizerin. Haar naam was altijd omgeven door superlatieven en mythes, vaak ook over haar intieme leven en de hofintriges. Sommige mythes horen inderdaad in het rijk der fabelen. Andere zijn helemaal geen mythes, want echt waar. Catharina de Grote (1729–1796) werd als 14-jarige Duitse prinses uitgehuwelijkt. Ze bereikte zelf de tsarentroon doordat ze haar echtgenoot, tsaar Peter III, aan de kant zette. Catharina zou de grootste tsarina aller tijden worden. Ze had een ambitieuze agenda, met hervormingen in het hele tsarenrijk. Ze keek en handelde vooruit. Ze kende tegenslagen, maar bracht vooral veel tot stand. Ze had een enorme passie voor kunst. Ze heeft meer betekend dan wie ook voor ’s werelds grootste kunstcollectie. Ze was een verlicht despoot, die correspondeerde met Voltaire en Diderot. Ze breidde haar rijk uit met een gebied zo groot als Frankrijk, inclusief de Krim. Ze had bij dat alles een fijne neus voor getalenteerde mensen om haar te helpen, zoals de gebroeders Orlov en haar belangrijkste minnaar, Potemkin. Ze was de diamant die zij zelf sleep.

Na haar dood stond Catharina centraal in honderden boeken, films en toneelstukken, en inspireerde zij grote actrices als Marlene Dietrich, Bette Davis, Hildegard Knef, Catherine Deneuve en Julia Ormond.

BRON: Persbericht Hermitage Amsterdam

Lees ook:Catharina de Grote komt naar Hermitage Amsterdam
Lees ook:Model Grote Tsarenkroon Romanovs aangekomen in Amsterdam
Lees ook:Catharina, de Grootste nog tien dagen in Hermitage Amsterdam
Lees ook:Joséphines Cameeëntiara voor zes weken in Hermitage Amsterdam
Lees ook:Hermitage Amsterdam viert lustrum met servies van de tsaren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>