Model Grote Tsarenkroon Romanovs aangekomen in Amsterdam

Foto door Evert Elzinga: Conservator Vincent Boele (Hermitage Amsterdam) met Dmitry Moisseev (Kristall Production Corporation) met model van de Grote Tsarenkroon van het Russische Rijk, Smolensk, 2012.
Eigendom van Kristall Production Corporation, Smolensk, Russische Federatie

Vandaag is met een exclusief transport het model van de Grote Tsarenkroon van het Russische Rijk aangekomen bij de Hermitage Amsterdam. Het is een van de topstukken van de tentoonstelling ‘Catharina, de Grootste. Zelfgeslepen diamant van de Hermitage’, die op zaterdag 18 juni opent voor het publiek. Na aankomst is de kroon, gemaakt van witgoud en ingelegd met meer dan 11.000 diamanten, witte parels en een zeldzame rubelliet, uitgepakt en in zijn kabinet geplaatst.

Het model is in 2012 vervaardigd, om te vieren dat precies 250 jaar eerder de kroning van Catharina de Grote plaatsvond. Het bevat in totaal 11.352 echte diamanten, ruim twee keer zo veel als in het origineel, met een totale massa van 1180,00 karaat (236 gram). Midden op de ‘hoofdband’ is een grote ovaal geslepen briljant bevestigd, van 10,11 karaat (zo’n 2 gram). Over het midden van de kroon lopen in twee rijen 74 witte parels. De kroon wordt ‘bekroond’ door een zeldzame robijnrode edelsteen, een rubelliet (roze of rode toermalijn) van 5 x 4 cm met een massa van 384,71 karaat (een kleine 80 gram). De kroon is vervaardigd door Juweliersgroep Smolensker Briljanten, de diamanten zijn geslepen door het bedrijf Kristall uit Smolensk, dat ook eigenaar van dit model is.

De Grote Tsarenkroon was vanaf 1762 het voornaamste machtssymbool van de Russische monarchen en heeft dienstgedaan tot en met de laatste kroning, van Nicolaas II in 1896. Catharina de Grote liet hem speciaal voor haar kroning maken door de Zwitserse edelsmid Jérémie Pauzié. De originele kroon is tegenwoordig permanent geëxposeerd in de schatkamer van het Diamant Fonds van de Russische Federatie, en mag het land niet verlaten.

BRON: Persbericht Hermitage Amsterdam

Lees ook:Hermitage Amsterdam organiseert diamantenjacht op 29 en 30 oktober
Lees ook:Juwelenroof op kunstbeurs Tefaf
Lees ook:Ring met saffier levert recordprijs op bij Sotheby’s
Lees ook:Catharina, de Grootste nog tien dagen in Hermitage Amsterdam
Lees ook:Catharina de Grote komt naar Hermitage Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>