Het Noordbrabants Museum heropent in de geest van Bosch

De Bosch Grand Tour staat volledig in het teken van Jheronimus Bosch CREDITS: Bosch500

De Bosch Grand Tour staat volledig in het teken van Jheronimus Bosch CREDITS: Bosch500

Na de succesvolle tentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie is Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch vanaf zaterdag 11 juni 2016 weer volledig toegankelijk voor publiek. Het museum was enkele weken beperkt open vanwege de noodzakelijke aanpassingen en herstelwerkzaamheden in de museumzalen. Ook de tweede helft van het Boschjaar staat voor Het Noordbrabants Museum in het teken van Jheronimus Bosch. De universele beeldtaal van Bosch vol menselijke emoties en surreële visioenen heeft de afgelopen 500 jaar een rijke bron van inspiratie gevormd voor kunstenaars in binnen- en buitenland. De invloed van Bosch is nog heel 2016 zichtbaar in Het Noordbrabants Museum.

Zo is een vroege kopie van het middenpaneel van de Tuin der Lusten te zien, geschilderd door een navolger van Bosch. Het schilderij was eerder onderdeel van de grote Boschtentoonstelling. De Tuin der Lusten werd reeds in de 16e eeuw hoog gewaardeerd en verschillende keren gekopieerd. De langdurige bruikleen uit particulier bezit wordt geïntegreerd in het Jheronimus Boschpaviljoen in Het Verhaal van Brabant. In deze zaal van Het Noordbrabants Museum worden de belangrijkste momenten uit de geschiedenis van Brabant getoond, van de middeleeuwen tot nu.

Daarnaast brengt het museum deze zomer twee zeer uiteenlopende tentoonstellingen. De Belgische kunstenaar Jan Fabre (Antwerpen, 1958) maakte tussen 2011 en 2013 een serie monumentale mozaïekpanelen waarin hij de wonderlijke en monsterlijke verbeelding van Bosch koppelt aan het koloniale verleden van Belgisch-Congo. De serie Tribute to Hieronymus Bosch in Congo wordt van 11 juni tot en met 18 september  tentoongesteld. Ook creëert Fabre met sierlijke vogelsculpturen een moderne interpretatie van de Tuin der Lusten in de tuingalerij van het museum. Daarnaast gaat het werk van deze eigentijdse Antwerpse kunstenaar een eigenzinnige confrontatie aan met het werk van zijn 17e-eeuwse stadgenoten Brueghel, Teniers en Jordaens.

De tentoonstelling Van Eyck, Brueghel, Jordaens – Meesterwerken uit Roemenië loopt van 18 juni tot en met 9 oktober . Te zien zijn vijftig topstukken afkomstig van het Brukenthal Museum in Sibiu, Roemenië: Vlaamse primitieven, maar ook Zuid-Nederlandse en Hollandse meesters uit de vijftiende tot en met de zeventiende eeuw. Tot de selectie behoren bijzondere bruiklenen van Jan van Eyck, Hans Memling, Jacob Jordaens, David Teniers, Leonaert Bramer en Pieter Brueghel de Jonge. Samen met Bosch brachten deze meesters de schilderkunst van de Lage Landen op het allerhoogste niveau.

Beide tentoonstellingen maken deel uit van de Bosch Grand Tour. Onder deze noemer presenteren zeven Brabantse musea in 2016 een tentoonstellingsprogramma rondom Nederlands beroemdste schilder uit de late middeleeuwen. Als onderdeel van de tour exposeert Het Noordbrabants Museum dit najaar ook een moderne interpretatie van het verloren gegane El Escorial-tapijt De Strijdolifant ontworpen door Jan Fabre, en beelden van hedendaags kunstenaar Gurt Swanenberg geïnspireerd op het paneel De Zeven Hoofdzonden.

Het Noordbrabants Museum heeft verder onlangs een sculptuur aangekocht van Mark Manders. Het is een menselijke figuur in brons, afgewerkt alsof het van keramiek is. Het kunstwerk genaamd Unfired Clay Torso is aangekocht mede dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij. De kunst van de internationaal doorgebroken Mark Manders past goed in de collectie van Het Noordbrabants Museum, waarin alle belangrijke Brabantse kunstenaars en stromingen vertegenwoordigd zijn. Het kunstwerk krijgt een plaats in de presentatie van moderne en hedendaagse kunst op de begane grond van het museum.

BRON: Persbericht Het Noordbrabants Museum

Lees ook:Groot overzicht Jan Fabre in Het Noordbrabants Museum
Lees ook:Brabantse musea slaan handen ineen voor Jheronimus Bosch
Lees ook:Bosch Grand Tour gaat bijna van start
Lees ook:Bosch Grand Tour: vier nieuwe tentoonstellingen van start in april
Lees ook:Koning opent grootste Jheronimus Bosch-tentoonstelling ooit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>