Stichting Van Achterbergh-Domhof geeft bijdrage aan diverse musea

Godot, Han van Wetering, 2011 CREDITS: Bonnefantenmuseu

Godot, Han van Wetering, 2011 CREDITS: Bonnefantenmuseu

Het Bonnefantenmuseum wordt met ingang van 2015 jaarlijks begunstigd met een bijdrage van 5.000 euro van de Stichting Van Achterbergh-Domhof. Deze bijdrage dient te worden besteed aan de aanschaf van keramisch werk van een Nederlandse kunstenaar. Naast het Bonnefantenmuseum ontvangen ook het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden, Gemeentemuseum Den Haag en het Drents Museum in Assen eenzelfde structurele bijdrage van de Stichting Van Achterbergh-Domhof.Directeur Stijn Huijts is zeer verheugd over de structurele bijdrage: “Ons museum en de regio waarin wij zijn gevestigd hebben een bijzondere geschiedenis met keramiek, zoals momenteel ook blijkt uit tentoonstellingen die we aan dit materiaal hebben gewijd. Ik ben blij dat we die geschiedenis mede dankzij de bijdrage van de Stichting Van Achterbergh-Domhof de komende jaren verder kunnen verankeren in onze collecties”. De bijdrage van 2015 is besteed aan de verwerving van het beeld Godot van de Maastrichtse beeldhouwer Han van Wetering.

Jacob van Achterbergh (1928 – 2009) was een vooraanstaand kunstkenner en verzamelaar van voornamelijk hedendaagse keramiek, hij verzamelde vanaf ca. 1955. De collectie die hij naliet was echter veel omvattender en samengesteld uit grote aantallen Nederlandse- , Spaanse- Franse- , Italiaanse- en Midden Oosten tegels en keramische objecten. Nog tijdens zijn leven heeft hij de Stichting Van Achterbergh-Domhof opgericht, genoemd naar de familienaam van zijn vader en moeder. De stichting beoogt de bevordering van kunst en wetenschap, in het bijzonder de toegepaste kunsten met voorkeur voor de hedendaagse keramiek. Na zijn dood liet Van Achterbergh zijn vermogen na aan de door hem opgerichte stichting, die vanaf 2009 bestuurd wordt door een college van minimaal vijf bestuurders.

BRON: Persbericht Bonnefantenmuseum

 

Lees ook:Mondriaan Fonds draagt bij aan collectieprogramma’s zeventien kunstmusea
Lees ook:Bonnefantenmuseum toont vijf nieuwe tentoonstellingen
Lees ook:Alle schilderijen Rembrandt in Beurs van Berlage
Lees ook:Antwerpen bezit echte Rembrandt
Lees ook:Bonnefantenmuseum organiseert symposium Collectie Neutelings

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>