Mondriaan Fonds draagt bij aan collectieprogramma’s zeventien kunstmusea

 CREDITS LOGO: Mondriaan Fonds

CREDITS LOGO: Mondriaan Fonds

Het Mondriaan Fonds kent voor de periode 2016-2017 2.530.000 miljoen euro toe aan de collectieprogramma’s van zeventien kunstmusea voor structurele aankopen van beeldende kunst en/of vormgeving na 1945. De bijdragen variëren van  50.000 tot 250.000 euro.

Kunstmusea met een belangwekkende collectie van hedendaagse beeldende kunst en/of vormgeving kunnen eenmaal per twee jaar een bijdrage vragen voor hun collectieprogramma’s met een looptijd van twee jaar. Het gaat om aankopen die binnen het collectieplan van het museum passen, (semi)permanent aan het publiek worden getoond en die voor Nederland belangrijk zijn. Ook vallen hieronder opdrachten van musea aan kunstenaars, gericht op de verwerving van een of meerdere werken voor de collectie.

De programma’s die de samenhang tussen het verzamel- en presentatiebeleid, het belang voor de Collectie Nederland, de relatie tot de eigen collectie en de kwaliteit van het collectie- en presentatieplan het beste weerspiegelen, worden gehonoreerd. Om in aanmerking te komen moeten musea een eigen aankoopbudget van ten minste 50.000 euro per jaar hebben en een soepel bruikleenbeleid hanteren.

De musea die een bijdrage krijgen zijn: Bonnefantenmuseum (Maastricht), Centraal Museum (Utrecht), Frans Hals Museum|De Hallen (Haarlem), Fries Museum (Leeuwarden), Gemeentemuseum (Den Haag), Groninger Museum (Groningen), Museum De Domijnen (Sittard), Keramiekmuseum Princessehof (Leeuwarden), Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam), Museum Arnhem (Arnhem), SM’s Stedelijk Museum (’s-Hertogenbosch), Stedelijk Museum (Amsterdam), Stedelijk Museum Schiedam, TextielMuseum (Tilburg), Rijjksmuseum Twenthe (Enschede), SCHUNCK* (Heerlen) en Van Abbemuseum (Eindhoven).

In deze ronde ging speciale aandacht uit naar het opdrachtenbeleid van de musea. De plannen van het Van Abbemuseum, Nederlands Textielmuseum, Bonnefantenmuseum en Centraal Museum werden als veelbelovend genoemd en krijgen de gelegenheid één of meerdere opdrachten aan kunstenaars uit te werken / te verstrekken.

BRON: Persbericht Mondriaan Fonds

Lees ook:DWDD pop-up museum in Allard Pierson Museum
Lees ook:Bekendmaking eerste resultaten samenwerkingsregeling musea
Lees ook:Mondriaan Fonds kent werkbijdragen toe
Lees ook:Mondriaan Fonds lanceert publicatie en website over museale aankopen:
Lees ook:Stichting Van Achterbergh-Domhof geeft bijdrage aan diverse musea

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>