Prins Charles Bonaparte brengt bezoek aan tentoonstelling Alexander, Napoleon & Joséphine

Antoine-Jean Gros, Napoleon Bonaparte op de brug bij Arcole, 1796–97. Olieverf op doek, 134 x 104 cm  © State Hermitage Museum, St Petersburg

Antoine-Jean Gros, Napoleon Bonaparte op de brug bij Arcole, 1796–97. Olieverf op doek, 134 x 104 cm
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Op vrijdag 8 mei aanstaande bezoekt prins Charles Bonaparte de hoofdstad Amsterdam. Hij zal in de Hermitage Amsterdam de tentoonstelling Alexander, Napoleon & Joséphine, een verhaal van vriendschap, oorlog en kunst uit de Hermitage bezoeken. Aansluitend bekijkt Bonaparte in het Amsterdam Museum het schilderij De intocht van Napoleon in Amsterdam.

Charles Bonaparte is, als stamhouder van de familie, voorzitter van de Europese Federatie van Napoleontische Steden. Deze federatie heeft als doel Europese steden met een Napoleontische geschiedenis met elkaar te verbinden.

De tentoonstelling Alexander, Napoleon & Joséphine, een verhaal van vriendschap, oorlog en kunst uit de Hermitage  brengt, 200 jaar na de Slag bij Waterloo, een meeslepend verhaal over tsaar Alexander I, Napoleon Bonaparte en zijn grote liefde Joséphine de Beauharnais, van wie de levens elkaars kruisten aan het begin van de 19e eeuw. De tentoonstelling bevat hoogtepunten uit Joséphines indrukwekkende kunstcollectie, met Hollandse en Italiaanse meesters zoals Potter, Van der Werff, Canova en Luini, van wie het aanwezige schilderij lang werd aangezien voor een Da Vinci. De aanvankelijke vriendschap tussen de twee keizers ontaardde in een verbijsterende oorlog in 1812, die voor Napoleon dramatisch afliep met de oversteek van de ijskoude Berezina. Het was een keerpunt in de geschiedenis. De grote zaal biedt een indrukwekkende presentatie van de oorlog. Napoleon was verslagen, Alexander paradeerde als overwinnaar Parijs binnen en raakte bevriend met ex-keizerin Joséphine, die hij graag opzocht in haar Château de Malmaison. Tijdens een wandeling met hem vatte ze kou, waarna ze binnen enkele dagen stierf. Haar nalatenschap is buitengewoon indrukwekkend. Grote delen uit haar kunstcollectie kwamen door aankoop en overerving in de Hermitage terecht. Haar nakomelingen zijn in vijf Europese vorstenhuizen te vinden, te weten die van België, Denemarken, Luxemburg, Noorwegen en Zweden.

De tentoonstelling is te zien tot en met zondag 8 november 2015.

BRON: Persbericht Hermitage Amsterdam

Lees ook:Hermitage Amsterdam viert geboortedag Napoleon met fotowedstrijd
Lees ook:Tentoonstelling Dining with the Tsars verwelkomde 158.000 bezoekers
Lees ook:Alle Joséphines, Josés en Josines mogen gratis naar Hermitage
Lees ook:Een hommage aan Joséphine de Beauharnais
Lees ook:Dodenmasker Napoleon arriveert in Hermitage Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>