Rijksmuseum van Oudheden verwerft zeldzaam Egyptisch reliëf

Reliëf met afbeelding Egyptische god Chnoem (hoogte: 32,5 cm., 4de eeuw v.Chr.)  Collectie en foto: Rijksmuseum van Oudheden

Reliëf met afbeelding Egyptische god Chnoem (hoogte: 32,5 cm., 4de eeuw v.Chr.)
Collectie en foto: Rijksmuseum van Oudheden

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft een Oud-Egyptisch reliëf gekocht met de unieke voorstelling van de scheppergod Chnoem. Hij staat op het punt de wereld te creëren uit een stuk klei en dat maakt de voorstelling zeldzaam. Het is van 7 april tot 10 mei 2015 te zien in de centrale hal en krijgt in 2016 een prominente plek in de te vernieuwen Egyptische afdeling.

Het reliëf is zeldzaam omdat doorgaans de belangrijkste creatie, de mens, op zijn pottenbakkersdraaischijf staat. Ook het feit dat het reliëf in een museum te zien is, is heel bijzonder. Meestal zitten reliëfs met Chnoem nog onverbrekelijk vast in de wand van een Egyptische tempel. Het granieten reliëf (32.5 cm hoog) is gemaakt in de vierde eeuw voor Christus en betekent een belangrijke aanvulling op de Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden.  De aankoop à 120.000 euro is in gelijke delen gefinancierd uit bijdragen van de BankGiro Loterij en het Mondriaan Fonds, en door het museum zelf.

Het Rijksmuseum van Oudheden kocht het stuk via de internationale kunsthandel in 2014. Het reliëf is pas nu in Leiden te zien omdat het de afgelopen maanden was uitgeleend aan een Duits museum. Het stuk is bekend sinds 1960. Toen werd het in Alexandrië gekocht door een kunsthandelaar. Vervolgens was het in bezit van diverse particuliere verzamelaars.

Overigens is het reliëf slechts te zien tot 10 mei omdat het museum op 11 mei 2015 tijdelijk de deuren sluit in verband met de vernieuwing van de zalen over de Grieken, Etrusken en Romeinen. Met de verbouwing en nieuwe indeling van de museumzalen wordt de ruimte voor tijdelijke exposities vergroot en de route binnen het museum verbeterd. Medio december 2015 gaat het museum weer open.

BRON: Persbericht Rijksmuseum van Oudheden

Lees ook:Rijksmuseum koopt Meisje met brede hoed
Lees ook:Hoofdrol voor Mondriaanjurk van Michael Barnaart van Bergen in unieke voorstelling
Lees ook:Rijksmuseum biedt gratis toegang tot Marten & Oopjen
Lees ook:Rijksmuseum koopt hazewindhond
Lees ook:Tulpen in Rijksmuseum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>