Groninger Museum toont eigen hoogtepunten

Overzicht Groninger Museum FOTO Ralph Richter Groninger Museum

Overzicht Groninger Museum
FOTO Ralph Richter Groninger Museum

Het Groninger Museum gaat de eigen hoogtepunten vertonen. In een tentoonstelling die vandaag geopend werd en die doorloopt tot en met het einde van het jaar zullen de hoogtepunten uit de eigen collectie getoond worden. De tentoonstelling heet dan ook niet voor niets De Collectie.

De schatkamer toont de grote collectie Gronings zilver, maar er is ook een zaal met schilderijen uit de Gouden Eeuw. Ook is er aandacht voor Groninger geschiedenis en cultuur. De laatste drie zalen van het Groninger Museum zijn volledig gewijd aan de (inter)nationale moderne kunst. Dat betekent aandacht voor het modernisme, het postmodernisme en de hedendaagse kunst, mode en design. Wat kunt u zo al verwachten? Er is onder meer een portret te zien van  Aletta Jacobs, de Martinitoren als zilveren miniatuur, een schilderij van Rubens, een vuistbijl uit de steentijd en een servies van museumarchitect Alessandro Mendini. Ook de Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg wordt vertegenwoordigd. In de middelste zalen is een selectie te zien van schilderijen, tekeningen en prenten van De Ploeg.

Opvallend aan De Collectie is dat het Groninger Museum er een primeur heeft. Het Groninger Museum is namelijk het eerste museum in Nederland dat een nieuwe technologie inzet voor de interactieve informatievoorziening op smartphones en tablets. Deze technologie staat ook wel bekend als iBeacons en Near Field Communication (NFC). Beacons zijn kleine draadloze apparaatjes die signalen uitzenden. Smartphones en tablets kunnen deze signalen opvangen. Wanneer zij in elkaars bereik zijn ontvangt de bezoeker interactieve content over de kunstwerken. Near Field Communication is juist weer een techniek om op korte afstand te communiceren met apparaten. Door middel van deze technologie kunnen bezoekers met een NFC-gereed toestel interactieve content opvragen bij informatiebordjes in de tentoonstelling door het toestel tegen het smartphone symbool te plaatsen. Het Groninger Museum gaat zo met de tijd mee.

Lees ook:Groninger Museum lanceert nieuwe iBeacon Museum App
Lees ook:Ploegdag in het Groninger Museum
Lees ook:Groninger Museum verwerft belangrijk werk met steun Vereniging Rembrandt
Lees ook:Groninger Museum ontvangt legaat Jan Bouman
Lees ook:Groninger Museum brengt verzameling Jan Albert Sichterman bijeen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>